Een eigenzinnig biertje uit Rha

RHA – Brouwerij Rodenburg uit Rha presenteert een nieuw, eigenzinnig bier. Een bier waarvan het idee tot stand kwam tijdens een avondje brainstormen en… bier drinken van brouwer Steve Gammage en Hummeloër Gijs Jolink. Na een half jaar proeven, brouwen en opnieuw proeven heeft het bier afgelopen week het levenslicht gezien. Er is een kinneke geboren op aard. Het biertje is ongefilterd, moutig en eigenzinnig en we noemen het: ‘Hummels’.

Hummels’ bierstijl is een bohemian pils. Met opzet ongefilterd (de meeste pilsen zijn gefilterd) om extra smaakstoffen in het bier te behouden. Daardoor ontstaat een rijke, moutige smaak met in de achtergrond een lichte hopbitterheid, die onlosmakelijk bij bier hoort. Een makkelijk drinkbaar bier met 5% alcohol dat ‘zo uut-de-fles’ gedronken kan worden, zo-at ze dat in Hummel graag doet. Het eigenzinnige karakter van Hummels zit in de aanwezige hop, die perfect past bij het dorp waarnaar het is vernoemd.

In april 2010 ging Steve Gammage in Rha van start met wat altijd zijn droom is geweest: een eigen bierbrouwerij. Zowel nationaal als internationaal werden de door hem gebrouwde Bronckhorster bieren goed gewaardeerd. In de afgelopen 4 jaar won hij prijzen in Japan, Ierland en in bierland nummer één; België. In Nederland is Rodenburg befaamd om haar bokbier. Twee jaar achtereen was het lekkerste bokbiertje van Nederland afkomstig uit Rha, zo oordeelde de jury. In 2013 won de standaardbok en in 2014 de dubbelbok. Zonder te overdrijven kun je stellen dat de naam Bronckhorster Bieren in de bierwereld gevestigd is.

Iedereen vindt zijn eigen dorp het beste, dus daarin is Hummelo niet uniek. Toch is Hummelo best een speciaal dorp. Niet alleen omdat er toevallig zoveel bekende talenten uit het dorp komen, zoals Piet Oudolf, Opa Beelen, vader en zoon Jolink, Klaas-Jan Huntelaar en, niet te vergeten, Tante Rikie. Niet alleen omdat het één van de weinige dorpen is die haar kermis op zo een traditionele manier viert. Niet alleen omdat het zo’n rijk en breed gedragen verenigingsleven geniet, met vele drukbezochte activiteiten, maar vooral ook om de betrokkenheid en trots van de bewoners. Op het nieuwe biertje, met de geel-rode kleur van de luiken van het Hummelose landgoed op het etiket, kan Hummelo ook zeker fier zijn.

Het bier is verkrijgbaar bij o.a. De Gouden Karper, het Wapen van Heeckeren, café de Tol, Dorpshuis de Ruimte en de Spar in Hummelo en natuurlijk bij de brouwerij zelf.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.