Jeugdzorg gemeente Apeldoorn naar Centrum Jeugd en Gezin

APELDOORN – Vanaf 1 januari 2015 krijgt het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) een belangrijke taak bij. Naast de huisarts, beslist straks ook het CJG over welke zorg een kind of jongere ontvangt, wanneer er sprake is van niet vrij-toegankelijke (intensievere) zorg.

Om deze taak goed en onafhankelijk van de gemeente uit te kunnen voeren, gaat het CJG voortaan verder als een zelfstandige stichting.

Per 1 januari 2015 is de gemeente Apeldoorn, met onder meer de dorpen Beekbergen, Hoenderloo, Lieren, Loenen en Oosterhuizen, volledig verantwoordelijk voor de zorg van jeugd. Deze zorg bestaat uit twee soorten: de vrij-toegankelijke ondersteuning en de niet vrij-toegankelijke zorg. Van de vrij-toegankelijke ondersteuning kan iedereen gebruik maken. Denk daarbij aan het consultatiebureau, opvoedsteunpunt homestart, doorstart (ondersteuning van gezinnen door vrijwilligers) en jeugd- en jongerenwerk.

Voor de niet vrij-toegankelijke zorg is een doorverwijzing of een zogenaamde ‘toeleiding’ van een deskundige nodig. Hieronder valt zorg als opvoedingsondersteuning, zorg voor licht verstandelijk beperkten, geestelijke gezondheidszorg en pleegzorg. Bij een hulpvraag zal de gemeente straks eerst kijken naar wat een jongere, het gezin, de school of de buurt zelf aan zorg kunnen bieden. Ouders en jongeren kunnen niet alles zelf oplossen en is extra hulp nodig.

Wie welke hulp krijgt, bepaalt de gemeente Apeldoorn niet zelf. De gemeente kiest ervoor om deze taak te beleggen bij het CJG. In de vier vestigingen van het CJG in Apeldoorn zitten medewerkers die goed kunnen meedenken met de persoonlijke situatie van ouders, jongeren en kinderen. Om deze taak goed en onafhankelijk van de gemeente uit te kunnen voeren gaat het CJG voortaan verder als een zelfstandige stichting, zodat zij te allen tijden het belang van het kind centraal kan stellen.

Meer informatie over de veranderingen in de jeugdzorg in Apeldoorn is te vinden op: www.apeldoorn.nl/samen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.