Doesburgse ‘Geeske’ en de baby geen familie van elkaar

DOESBURG – In november 2013 werden bij archeologische opgravingen naast de Gasthuiskerk in Doesburg, resten van een meisje en een baby gevonden. Ze blijken geen familie van elkaar te zijn. Dit heeft DNA-onderzoek duidelijk gemaakt.

In het graf lag een meisje met een baby tussen haar benen. Ze kreeg al snel de naam ‘Geeske’, ze zou een kraamdood gestorven zijn als jonge tienermoeder, zo luidde de hypothese.

De DNA-uitslag heeft enige tijd op zich laten wachten maar kwam deze week uit het Duitse Kiel binnen. De rapportage van het onderzoeksbureau Aestimatica uit Hengelo (O), dat de skeletresten van 16 mensen uit de Gasthuiskerk onderzocht, verscheen de afgelopen week.

Hieronder de conclusies uit dat onderzoek voor wat betreft Geeske en de baby.
Geeske is waarschijnlijk slechts ca. 8 jaar oud geworden (geslacht viel niet te achterhalen). Hij/zij leed ernstig aan Bechterew of TBC, de waarschijnlijke doodsoorzaak. De ‘baby’ is bij overlijden ca. 1 jaar oud maar de doodsoorzaak bleef onbekend. Beiden blijken via mitochondrisch DNA (dus via vrouwelijke lijn) niet verwant.
Ze zijn wel in één kist bijgezet rond 1700, maar opvallend genoeg niet bij de rest van de doden op het kerkhof van de Gasthuiskerk of Maartenskerk. De enige relatie tussen beide kinderen is waarschijnlijk dat ze op hetzelfde moment op dezelfde plek (in het Gasthuis) zijn gestorven en de kleine baby uit zuinigheid tussen de benen van Geeske in de kist paste. Dit wijst op arme kinderen (mogelijk arme wezen?), die bovendien ook nog buiten de gemeenschap werden begraven. Het waarom van dat laatste is niet duidelijk. Baby’s werden vaker aan de rand van kerkhoven of zelfs daar net buiten (‘onder/achter de heg’) begraven, maar van een ongetwijfeld gedoopt kind van 8 verwacht men dat niet.
Geeske en de baby vertellen iets over de (slechte) overlevingskansen van kinderen en de grote welvaarts- en statusverschillen in de samenleving van de 17e eeuw die als onze Gouden Eeuw bekend staan.

Het graf van Geeske en de baby zijn te zien in de nieuwe archeologieopstelling in de kelder van Museum de Roode Tooren in de Roggestraat te Doesburg; deroodetooren.nl/.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.