Voormalige Zusterflat Velp wordt opvang voor asielzoekers

VELP – De voormalige Zusterflat van het Rijnstate ziekenhuis aan de Broekstraat 9 in Velp gaat als opvanglocatie dienen voor asielzoekers. Dat heeft het college deze week besloten. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Rheden sluiten hiervoor een overeenkomst met elkaar af voor twee jaar.

 

Het COA heeft te maken met een enorme toestroom van asielzoekers en een toename van het aantal vergunninghouders. Daarom is uitbreiding van capaciteit nodig. Er is sprake van een toenemend aantal vluchtelingen uit Syrië, Somalië en Eritrea.
De gemeente Rheden wil haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, en naar vermogen bijdragen. Daarom wil zij meewerken aan het in gebruik nemen van het pand aan de Broekstraat in Velp. Er zijn meerdere locaties ‘onderzocht’,  maar alleen de Broekstraat bleek aan de vele wettelijke vereisten te voldoen. “Het pand is eigendom van Rijnstate en wordt verkocht aan een investeringsmaatschappij. COA huurt het pand voor twee jaar van deze investeringsmaatschappij. Het kost de gemeente Rheden geen geld”, aldus wethouder Tjebbe Vugts.

 

Vugts: ”De nood is landelijk hoog. Op alle gemeenten wordt een beroep gedaan. En terecht. Wij vinden dat we ons steentje bij moeten dragen. Natuurlijk stellen we wel voorwaarden, zoals op het gebied van openbare orde en veiligheid en begeleiding. Maar ook aan het aantal asielzoekers. Dit moet in verhouding staan tot wat de lokale omgeving aankan. Eerdere ervaringen met opvanglocaties zijn positief. Dat schept vertrouwen.”  Naar verwachting komen de eerste bewoners vanaf 1 februari 2015. Er worden maximaal 240 asielzoekers gehuisvest.


 “Het is eerder gebleken dat er altijd veel vragen bij omwonenden zijn. Daarom houden wij samen met het COA een informatiebijeenkomst.” Hier kunnen geïnteresseerden hun vragen stellen, eventuele zorgen uiten en meer informatie krijgen over de plannen en het proces. De informatieavond vindt plaats op woensdag 26 november van 19.30 tot 21.30 uur in het restaurant van het Rijnstate Ziekenhuis aan de President Kennedylaan 100 in Velp.

 

 

De gemeenteraad heeft kennis genomen van het besluit van het college om medewerking te verlenen aan het verzoek van het COA. De raad steunt het collegebesluit, omdat ook deze gemeente een morele en maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van het opvangen van (een deel van) de vele vluchtelingen.

Tel. 026-4976 911
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.