Apeldoorn bezuinigt niet op minimabeleid

APELDOORN – Ook in 2015 gaat Apeldoorn niet bezuinigen op het minimabeleid. Wel is het beleid tegen het licht gehouden en ligt er nu een nieuw voorstel: Voor elkaar. Apeldoorn probeert op een evenwichtige manier de middelen in te zetten voor hen die deze het hardst nodig hebben. De gemeenteraad zal naar verwachting eind november een besluit nemen over het voorstel.

Verantwoordelijk wethouder Johan Kruithof: “Wij hebben speciale aandacht voor kinderen in bijstand en voor het compenseren van langdurig zieken en gehandicapten. Die laatste groepen worden door rijksregelingen hard getroffen. Wij kunnen dat niet helemaal wegnemen maar doen wel ons best de pijn te verzachten. Wij blijven als Apeldoorn een sociale stad.“ Naast die stad, maken ook de dorpen Beekbergen, Hoenderloo, Lieren, Loenen en Oosterhuizen deel uit van die gemeente.

Er is een nieuwe zorgverzekeraar gecontracteerd die in de collectieve aanvullende verzekering voor een veel grotere groep dan voorheen een aantrekkelijk aanbod heeft. Zo kunnen eigen bijdragen voor maatwerkvoorzieningen in de Wmo voor maximaal 400 euro worden vergoed. Ook kan het verplichte eigen risico worden meeverzekerd. Dat kan aantrekkelijk zijn voor mensen met hoge zorgkosten die zodoende het eigen risico gespreid betalen over het jaar. Het Apeldoornse college stelt voor om mensen met een laag inkomen een bijdrage te geven in de premie van de zorgverzekering.
In de tweede week van november ontvangen circa 25.000 bewoners van Apeldoorn een brief over het aanbod van de collectieve zorgverzekering via de gemeente. Nadat de gemeenteraad eind november een besluit heeft genomen, volgt begin december nadere informatie over de hoogte van de premies, de inhoud van de verzekeringspakketten en de mogelijkheid om over te stappen op deze verzekering.

Voor kinderen in bijstandsgezinnen wil de gemeenteraad extra aandacht. Het college stelt daarom bijvoorbeeld voor om van de kidskaart een permanente regeling te maken. Het voorstel is om het bedrag per kind in 2015 te verhogen van 50 naar 75 euro bij een inkomen tot 110% van het bestaansminimum. Voor de groep 110% tot 120% bedraagt de kidskaart volgend jaar 50 euro. Deze groep had voorheen geen recht op deze regeling.
Ook dit jaar wordt in december de kidskaart verstrekt waarmee ouders bij diverse winkels in Apeldoorn bijvoorbeeld speelgoed of kleding kunnen kopen.
De regeling voor zwemdiploma’s wordt in 2015 uitgebreid. Nu geldt een vergoeding van maximaal 430 euro voor kinderen in gezinnen tot 110%. Voor de groep 110% tot 120% wordt de helft van dit bedrag vergoed.

De grens waarbij inwoners met een laag inkomen de gemaakte kosten volledig betaald krijgen met Bijzondere Bijstand zakt volgend jaar van 125% naar 110%. Voor de groep tussen de 110% en 125% geldt dat 25% van het meerdere inkomen aangewend moet worden om de kosten te betalen. Deze mensen kunnen dus nog steeds een beroep doen op de Bijzondere Bijstand maar zullen een deel van de kosten zelf moeten bijdragen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.