Brummense jongeren van start met Talenthouse

BRUMMEN – Hoewel het nieuwe jongerenbeleid van de gemeente nog in de maak is, gaat Brummen wel vast van start met een Talenthouse, een jongerencentrum. Provinciale subsidie heeft het proces versneld, tot grote vreugde van jongerenwerker Sjoerd Botschuyver.

“Het is goed dat we een lange en grondige voorbereidingsperiode hebben gehad, maar nu willen we aan de slag”, zegt Botschuyver, jongerenwerker namens SWB. Hij heeft al jaren een ideaalplaatje in zijn hoofd van hoe het Talenthouse in Brummen er uit zou moeten zien. “Een Talenthouse is een plek waar jong en oud elkaar ontmoeten en van elkaar leren. Dit gaat verder dan alleen het organiseren van leuke activiteiten. We zouden in de toekomst een leerplek kunnen combineren met bijvoorbeeld dagbesteding, de uitvoering van taakstraffen en het regelen van geschikte stageplekken.”
Zover is het echter nog niet, de eerste stappen worden nu gezet. “In eerste instantie gaan we ons richten op het verbinden van de leefwerelden van jong en oud”, zegt Botschuyver. “Ik merk dat er veel onbegrip heerst en dat wil ik graag wegnemen.” De jongerenwerker heeft al contact gelegd met de Wijkraad Centraal en dat is veelbelovend. “Wat er precies uit gaat komen, dat weet ik niet, maar de eerste reacties zijn positief.”

De komende maanden gaat een actieve groep jongeren aan de slag met het opzetten van het Talenthouse, onder leiding van Sjoerd Botschuyver en Winand van Dijk, ooit zelf ‘hangjongere’ en nu in dienst bij SWB en in opleiding tot jongerenwerker. “Het gaat eerst vooral om het opzetten van een netwerk, het aangaan van verbindingen. Dit doen we in eerste instantie vanuit jongerencentrum Blitz, dus we zoeken contact met de buurt. Er waren buurtbewoners aanwezig bij de heropening na de zomerstop en de jongeren hebben al bedacht dat ze wel klusjes voor hen willen doen. Daarnaast willen de jongeren één mobiel telefoonnummer, waar buurtbewoners met klachten terecht kunnen, dat ze zelf bemannen.”

Gezocht wordt nog naar mensen die hun expertise en kennis in willen zetten, jongeren èn volwassenen. “Het is de bedoeling dat jongeren aangeven hoe ze hun tijd in willen delen en wat ze willen leren. Dan kunnen ze daarna op zoek naar hulp van een deskundige op dat gebied.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.