DoesBurgerinitiatief zet in op bestrijding eenzaamheid

DOESBURG – Het DoesBurgerinitiatief gaat een nieuwe koers varen, zo laat de groep bij monde van Ben Kruk weten in haar tweede nieuwsbrief. "Ondanks een nieuwe koers blijft onze drijfveer het zelfde: gewone, gezonde Doesburgers informeren en bewust maken van de grote veranderingen in de zorg, waarmee zij de komende jaren te maken krijgen", meldt het burgerinitiatief.

Een kleine twee jaar geleden gaf Ben Kruk uit Doesburg het startsein voor wat later het DoesBurgerinitiatief is gaan heten. De aanleiding was simpel: met een terugtrekkende overheid op het gebied van zorg en welzijn, moeten burgers meer zelf en voor elkaar gaan doen. En al snel. Over twee maanden gaan de nieuwe wetten in die de verantwoordelijkheden en uitvoering van veel zorg- en welzijnstaken overhevelen van het Rijk naar de gemeente.

Gewone, gezonde Doesburgers informeren en bewust maken van de grote veranderingen in de zorg, waarmee zij de komende jaren te maken krijgen blijft het doel, al maakt het DoesBurgerInitiatief een koerswijziging, zoals in de nieuwsbrief te lezen valt. De focus ligt voortaan op thema’s in plaats van wijkgesprekken. In het afgelopen half jaar heeft het burgerinitiatief veel energie gestoken in gesprekken in Doesburgse wijken. Dat heeft waardevolle informatie opgeleverd, die met de gemeente is gedeeld. Maar het heeft slechts ten dele beantwoord aan hun doel: Doesburgers in de verschillende wijken in beweging te krijgen. "Misschien was het onderwerp niet concreet genoeg. We gaan het nu over een andere boeg gooien: we gaan organisaties waarvan Doesburgers lid zijn betrekken bij een bepaald thema. Om te beginnen met het thema ‘eenzaamheid’. Een verschijnsel dat al teveel voorkomt – onder ouderen én jongeren – en naar verwachting snel zal groeien als steeds meer mensen, die zorg nodig hebben, langer thuis zullen (moeten) blijven wonen en minder in de gaten gehouden kunnen worden door professionele zorgverleners", aldus Kruk.
"Wat we geleerd hebben van gewone Doesburgers, is de ongeschreven norm van ‘buurt maken’. Aandacht en hulp voor elkaar is onder Doesburgers die elkaar goed kennen iets vanzelfsprekends. Maar elkaar kennen is wel een belangrijke voorwaarde. Dat legt een verantwoordelijkheid bij iedere Doesburger – en vooral zij die niet in Doesburg geboren en getogen zijn – om zelf actief contacten te leggen in de straat en de buurt", aldus Kruk.

De tweede Nieuwsbrief van het Doesburgerinitiatief is te lezen op regiobodeonline.nl. Zoek op: Nieuwsbrief Burgerinitiatief.

Of klik op deze link: regiobodeonline.nl/nieuws/03-11-2014-14-45-doesburg-doesburgerinformatief-nieuwsbrief-nummer-2/
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.