Katholieke geloofsgemeenschap maakt bemoedigende start

DIEREN – Vorige week zondagmorgen werd voor een nagenoeg volle Emmaüskerk in Dieren een eucharistieviering gehouden voor de parochianen van de voormalige parochies te Brummen, Dieren, De Steeg en Rheden. Die maken deel uit van de parochie Levend Water, waar ook Doesburg, Angerlo en Giesbeek bij horen.

Velen hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging. De viering in de Emmaüskerk stond in het teken van elkaar ontmoeten en kennismaken na het ingrijpende besluit, voortkomend uit afnemende kerkelijke betrokkenheid, tot het sluiten van een groot aantal kerkgebouwen. Slechts die in Dieren en Doesburg blijven open en in gebruik.

Bij de opening van de viering, werd door pastor Nico Kok op passende wijze aandacht besteed aan het proces waarin tal van parochianen verkeren. Het vormen van een nieuwe geloofsgemeenschap voor een geografisch groter gebied vraagt extra inspanningen. In de overweging trok pastor Jan te Molder de vergelijking met de situatie waarin het Nederlandse elftal onder leiding van Guus Hiddink thans verkeert.
De viering werd goed opgeluisterd met een gemengd koor, samengesteld uit parochianen van de vier locaties, en afgesloten met boeketjes bloemen voor de zieken in de vier voormalige parochies. Na afloop werd de ontmoeting voortgezet onder het genot van koffie en een lunch. In de gesprekken die hier bij plaatsvonden, was veel waardering te horen over het initiatief en werd menigmaal de wenselijkheid van een vervolg gehoord, maar ook als noodzakelijk genoemd.

De vier locatieraden aan de Veluwezoom en het team van pastores gaan verder op weg om te werken aan het ontstaan van een nieuwe geloofsgemeenschap als gevolg van de kerksluitingen. Juist het opbouwen van een nieuwe grotere gemeenschap is een mogelijkheid om de geloofsbeleving te blijven voeden, nu de oude vertrouwde gemeenschappen door de kerksluitingen een moeilijke periode in de geschiedenis meemaken, laat hun woordvoerder Jan Jansen weten.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.