60 Jaar getrouwd!

RHEDEN – Het echtpaar Van Reeken – Van Minkelen vierde donderdag hun 60-jarig huwelijksfeest in de Roskam in Rheden. Burgemeester Petra van Wingerden bracht het echtpaar een bezoekje om hen namens het gemeentebestuur van harte te feliciteren.

Mevrouw Anna van Reeken-van Minkelen is geboren op 28 september 1930 in Rheden en woont daar al haar hele leven en kan dus met recht een echte Rheejense genoemd worden. Ze heeft vanaf haar veertiende jaar in de huishouding gewerkt en daarna bijna 25 jaar bij Thomassen in de kantine en in de schoonmaak. Ze houdt van lezen en voetbal kijken samen met haar man.
De heer Hendrik Reeken is geboren in Velp op 5 mei 1930. De heer Reeken heeft als jongen van 14 meegemaakt dat een neergeschoten Engels gevechtsvliegtuig op hun huis aan de Kerkallee neerstortte. Hierbij zijn vijf mensen om het leven gekomen, waaronder de piloot. Het huis was volledig vernield en de familie heeft toen uit nood een padvinderswoning op de Pinkenberg moeten betrekken. Deze gebeurtenis heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten en veel impact gehad op zijn verdere leven. Direct na de oorlog is hij gaan werken bij de fietsenstalling van de Hema in Arnhem en vervolgens heeft hij 12,5 jaar gewerkt bij de Kaptein Mobylettefabriek aan de Lelyweg. Na sluiting van deze fabriek kwam hij terecht bij de ijzergieterij van Ubbink in Doesburg en daarna bij Thomassen in Rheden waar hij de rest van zijn werkzame leven gewerkt heeft. Hij houdt van vissen, met name zeevissen, en heeft aan veel viswedstrijden meegedaan. Daarnaast is hij een echte dierenliefhebber, menig ‘verloren schaap’ heeft bij hen een goed onderdak gevonden.
Het echtpaar heeft elkaar voor het eerst ontmoet in 1951 in het zwembad in De Steeg, een afgezet gedeelte in de IJssel tegenover het huidige gemeentehuis. Na drie jaar verkering zijn zij in 1954 getrouwd en vanwege de heersende naoorlogse woningnood ingetrokken bij de ouders van mevrouw Van Reeken aan de Massenweg. Een paar jaar later betrokken zij met z’n allen hun huidige woning in Rheden, waar ze de ouders tot het eind toe thuis verzorgd hebben. Samen hebben zij gedurende tientallen jaren vele reizen gemaakt. In het begin was dit met een toercaravan en later per vliegtuig. Begin jaren zestig werd de toercaravan ingeruild voor een stacaravan in Zeeland, waar ze ruim 40 jaar veel plezier van hebben gehad.
Mevrouw Van Reeken heeft nog een uitstekend geheugen, maar helaas willen de benen niet meer zo goed. Ze doet nog wel zelfstandig de huishouding, terwijl de heer Van Reeken de boodschappen doet en het eten kookt, met als specialiteit vis bakken. Hij wordt inmiddels een beetje vergeetachtig, maar met behulp van zijn vrouw en de Thuiszorg lukt het beiden nog aardig om zelfstandig te blijven wonen. – Foto Lotte Bienias.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.