Lezing: Het stadsrecht van Doesburg in perspectief

DOESBURG – In de dertiende eeuw kregen heel wat steden in de graafschappen Gelre en Zutphen van hun landsheer, de graaf, een eigen stadsrecht. Ook Doesburg. Prof. dr. Frank Keverling Buisman, geeft op donderdag 30 oktober om 20.00 uur een lezing over dat thema in het Meulenhuus, Bergstraat 48 te Doesburg.

Dat toekennen van stadsrechten begon eigenlijk al iets eerder, aan het eind van de twaalfde eeuw, toen Zutphen als eerste – tussen 1191 en 1196 – een stadsrechtprivilege kreeg van graaf Otto I (1182-1207). Onder zijn opvolgers, zoon Gerhard (graaf van 1207 tot 1229), kleinzoon Otto II (1229-1271) en achterkleinzoon Reinald I (1271-1326) is het aantal plaatsen met een eigen stadsrecht enorm toegenomen. Doesburg kreeg in 1237 stadsrechten.

Het verkrijgen van zo’n stadsrecht betekende dat een plaats als het ware uit het omliggende platteland werd gelicht, een eigen bestuur en rechtsregels kreeg en ook op economisch gebied bijzondere voorrechten (marktrechten, tolvrijdom) verkreeg. Vaak werd zo’n stad door grachten, muren en poorten ook letterlijk uit het platteland gelicht. De burgers van zo’n stad vormden een eigen universitas. De stad zelf – de civitatis – werd een geprivilegieerde gemeenschap met een eigen rechtspersoonlijkheid, met eigen bezittingen en rechten.

Het stadsrecht van Doesburg (foto) telt acht artikelen. Een dergelijk relatief gering aantal bepalingen was niet ongebruikelijk, daar eigenlijk alleen zaken opgenomen werden die men uitdrukkelijk wilde regelen; al het gewone – dat wil zeggen dat de bepalingen van het landrecht van kracht bleven – hoefde niet nog. Op al deze aspecten zal prof. Keverling Buisman tijdens de voordracht op 30 oktober ingaan.

Prof. dr. Frank Keverling Buisman (1945) was rijksarchivaris in Drenthe en Gelderland en van 2003 tot medio 2006 directeur van het Gelders Archief. Tegenwoordig is hij als auteur, redacteur en organisator zeer geregeld betrokken bij publicaties over de Gelderse geschiedenis.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.