Doesburg zet Gordon in het zonnetje

DOESBURG – De stad Doesburg kan terugkijken op een rijke historie. De geschiedenis van is zichtbaar in het monumentale stadshart én in zijn illustere stadsgenoten, Doesburgers die binnen de stadsgrenzen en ver daarbuiten hun sporen hebben verdiend. Zij hebben de stad gemaakt tot wat die nu is en worden daarom in het kader van Doesburg 777 in het zonnetje gezet.

De eerste van 7 helden die in de schijnwerpers verschijnt, is Robert Jacob Gordon. Op zaterdag 25 oktober staat deze vergeten held centraal in een middagvullend programma in de Gasthuiskerk.

De 18e-eeuwse Robert Jacob Gordon werd in 1743 geboren in Doesburg en bracht het tot de hoogste militair op de Kaap de Goede Hoop, toen bezit van de Nederlandse V.O.C.. Gordon was één van de eerste Europeanen die doordrong tot de binnenlanden van zuidelijk Afrika. Hij leerde er verschillende talen spreken en bemiddelde in conflicten tussen de inheemse en allochtone bevolking. Op zijn tekeningen bracht hij het landschap en de fauna en flora in beeld. Gordon’s interesse in de inheemse bevolking vertaalde zich in een groot aantal schetsen van lokale gebruiken, rituelen en gewoonten. Dat maakt hem in Zuid-Afrika tot de dag van vandaag onderdeel van de nationale geschiedenis.

In Nederland raakte Robert Jacob Gordon vergeten. Tot 1914, dit jaar honderd jaar geleden, toen een groep Nederlanders er in slaagde om in samenwerking met de Nederlandse regering, Gordon’s levenswerk, de ‘Atlas Gordon’, aan te kopen en onder te brengen in het Rijksmuseum in Amsterdam. Deze Atlas (in de betekenis van een verzameling tekeningen) bestaat uit ruim driehonderd tekeningen, waarvan sommige meters lang zijn. Vijftig jaar later, in 1964, werden bovendien Gordon’s reisjournaals teruggevonden in de bibliotheek van een Engelse Lord.

Voor HetHuisDoesburg is deze geschiedenis aanleiding om in samenwerking met de stichting Doesburg 777 een ‘Gordondag’ te organiseren. Er is op die dag een pop-up museum in de Gasthuiskerk met honderden afdrukken van tekeningen uit de atlas en een 2 x 2 meter brede kaart van Zuid-Afrika. Auteur Herman Staring schreef een boekje over Gordons Doesburgse jeugdjaren, dat wordt overhandigd aan burgemeester Kees Luesink. Verder zijn er op 25 oktober Gordonwandelingen, zijn er beelden te zien van lezingen en tv-uitzendingen en worden de winnaars bekend gemaakt van de eerste wedstrijd in het kader van de 7 Doesburgse helden.

Het programma vindt plaats in de Gasthuiskerk. De entreeprijs bedraagt € 2, kinderen mogen gratis naar binnen. Het boekje is in een kleine oplage gedrukt, en is te koop.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.