Zeldzame vondst in Doesburg

DOESBURG – Bij restauratiewerkzaamheden aan een woning in de binnenstad van Doesburg, zijn onlangs twee 18e-eeuwse muurschilderingen aangetroffen. De schilderingen bevinden zich op de eerste verdieping van een woning in een van de oudste straten van de stad. Een eerste inventarisatie door bouwhistoricus Jeroen Krijnen, wijst uit dat de schilderingen uniek zijn voor Doesburg en Gelderland.

De eigenaar van het pand, de Doesburgse ondernemer Karel Welter, was al enige tijd bezig met het verbouwen van de woning op de hoek van de Kerkstraat en de Boekholtstraat. Tijdens die verbouwing viel het oog van Ton van Stiphout op twee panelen van ruim anderhalve meter hoog, tussen de ramen aan de voorzijde van het pand. De schilderingen bevatten afbeeldingen van tropische planten en dieren en Van Stiphout legde meteen een link met tekeningen die hij kende uit de atlas van Robert Jacob Gordon, de uit Doesburg afkomstige 18e-eeuwse ontdekkingsreiziger en natuurwetenschapper. Van Stiphout, één van de twee initiatiefnemers in de restauratie van het Doesburgse Arsenaal 1309, nam contact op met HetHuisDoesburg, waarna het balletje aan het rollen kwam.

Op woensdag 23 oktober deed bouwhistoricus Jeroen Krijnen van de gemeente Doesburg ter plekke nader onderzoek. Krijnen bevestigde de datering en de uniciteit van de schilderingen, maar benadrukt dat een link met Gordon niet waarschijnlijk is. Hoe en door wie de schilderingen zijn gemaakt, zal volgens Krijnen het onderwerp worden van langdurig onderzoek. Enige zekerheid over herkomst en betekenis van de schilderingen is volgens Krijnen zo kort na de ontdekking niet te geven. Wel is komen vast te staan dat zich in het pand naar alle waarschijnlijkheid nog meer schilderingen bevinden. Wethouder Fred Jansen is blij verrast met de vondst: "Het is elke keer weer mooi als er een ontdekking wordt gedaan die informatie geeft over de geschiedenis van onze oude Hanzestad."

De afbeeldingen van de muurschilderingen op ware grootte, zijn voor het eerst voor het publiek te bezichtigen tijdens de Gordondag in de Doesburgse Gasthuiskerk op zaterdag 25 oktober.

Afdrukken op ware grootte worden de eigenaar van het pand getoond op het Doesburgse stadhuis – foto: Maarten Lindner, Doesburg TV
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.