Tineke Beishuizen: Doesburg – altijd verrassend

DOESBURG – Wekelijks blikt auteur en columniste Tineke Beishuizen vooruit naar de activiteiten in de Gasthuiskerk in Doesburg. Dat enige maanden geleden geopende podium is in korte tijd het culturele hart van Doesburg geworden.

 

‘Doesburg: altijd verrassend’ – de slogan is absoluut op Doesburg van toepassing. Eén van de mooiste oude stadjes van Nederland, aan één van de mooiste rivieren. Dat op zich is al bijzonder genoeg, maar het gaat nog veel verder, het stadje heeft ook nog eens inwoners die met veel plezier het ene boeiende project na het andere lanceren. Het Lalique-museum, het Badhuis/Filmhuis, de Gasthuiskerk, de kruidentuin, de Hanzefeesten en nog een handvol mooie projecten, ze zijn allemaal in opgericht en worden in stand gehouden door mensen die er met heel veel plezier heel veel vrije tijd in stoppen.

Op zaterdag 25 oktober (de Gelderse Museumdag) is er weer zo’n uitbarsting van creativiteit en inventiviteit als DoMuS (Doesburg Museum Stad) de dag vult met diverse activiteiten. Historische wandelingen, films, een aangepast programma Tussen Kunst en Kitsch waar bezoekers hun tastbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog aan experts tonen… het kan niet op. Op de website hethuisdoesburg.nl staat het volledige programma vermeld.
De dag wordt besloten met een optreden in de Gasthuiskerk van Jan Ravensteijn en Tineke Beishuizen, begeleid door pianiste Zwaan Stam, met gedichten van onder meer Ida Gerhard, Judith Herzberg, Jules Deelder en van de winnares van de Nobelprijs voor de literatuur, Wislawa Szymborska. Met proza van de hand van onder meer Erasmus en Etty van Hillesum. Dit alles op het thema Vriend en Vijand. (aanvang 20.00 uur, entree € 10, kaarten verkrijgbaar bij VVV Doesburg en voor de voorstelling aan de kassa)

In samenwerking met Het Badhuis, is er op zaterdag 1 november een wel heel bijzonder liedjesprogramma van de theatergroep De Gil De Broeders (voorheen De Gildebroeders), samen met de akoestische band Thirteen Weeks. Een song wordt gelijktijdig gezongen en in een eenakter verbeeld. Als u houdt van de muziek van Bob Dylan, Neil Young en Suzanne Vega, maar zich toch altijd heeft afgevraagd wat ze nou eigenlijk zingen, is dit uw grote kans om erachter te komen. Achterover leunen en met de ogen dicht genieten mag ook. Achtergrond van het programma is mensen op een andere manier naar songs en teksten te laten luisteren. (aanvang 20.00 uur, entree € 10, kaarten VVV of voor de voorstelling aan de kassa)

Een mooi koor klinkt nog mooier in de Gasthuiskerk. Het St. Joriskoor uit Amersfoort gaat dat op zondag 2 november bewijzen met een breed repertoire van muziek uit de middeleeuwen, de renaissance en de romantiek en met werk van hedendaagse componisten. De achtentwintig leden van het koor bewijzen tot welk een hoog niveau een amateurkoor kan stijgen. (aanvang 15.30 uur, entrée 12,50, donateurs Stidomu € 10,50, studenten en houders van 65+ kaarten 11,50, kinderen tot 12 jaar gratis.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.