DOESBURG – Op zaterdag 18 oktober presenteren liefst negen Doesburgse musea en verzamelaars zich gezamenlijk onder de titel DoMuS. Onder diezelfde paraplu vindt ook een groot aantal activiteiten plaats, veelal gebaseerd op het thema Vriend en Vijand van de Maand van de Geschiedenis.
Er zijn wandelingen, verhalenvertellers en films, die zijn toegespitst op de Tweede Wereldoorlog. De activiteiten vinden plaats in de toren van de Grote Kerk, in Het Arsenaal 1309, de daarin gevestigde Filmzaal en in de Raadskelder. Bijzonder is ook de aanwezigheid van twee experts van het Achterhoeks Museum ’40 – ’45, die uitleg geven over die dag meegebrachte voorwerpen uit de periode 1940 – 1945. De experts worden ondersteund door Peter en Wilma Krijnen, José Meuwese, Sella Meijs en fotograaf Arvid Ehlert.
Dat de Tweede Wereldoorlog een onderwerp is dat Doesburgers na aan het hart ligt, blijkt uit het grote aantal mensen dat meewerkt aan het programma. Henk IJbema, Frans Jansen, Rien Kok en Bernard Claus zijn de verhalenvertellers. In korte documentaires vertellen Thea Kraaijenbrink-Driessen en Ben Haanappel hoe het was, opgroeien in de dertiger en veertiger jaren. Johan Gieling verzorgt een wandeling langs gebouwen die in de oorlogsperiode een bijzondere betekenis hadden.
Natuurlijk mag in dit programma de toren van de Grote Kerk, die kort voor de bevrijding werd opgeblazen, niet ontbreken. In de toren is op 18 oktober een unieke collectie beeldmateriaal te zien uit de oorlog. Doesburgers wordt gevraagd ter plekke aan onder andere Henk de Vries te vertellen wat zij over die gebeurtenis, die foto of de afgebeelde mensen weten te vertellen. De naam van dit pop-up museum: ‘Wie, wat, waar’.
Verzamelen zit Doesburgers blijkbaar in het bloed. Voor de derde keer presenteert DoMus een gloednieuwe editie van Verborgen Schatten. Hierin zijn drie collecties te zien van particuliere verzamelaars. Een voorproefje van wat er in de musea is te zien, krijgen belangstellenden die kiezen voor de wandeling ‘het DoMuS Proeverijtje’. Wim Schiks en Margreet Frankot vergezellen de deelnemers, die een kort kijkje nemen achter de voordeuren van De Roode Tooren, Museum Lalique, De Maurits en de Doesburgsche Mosterdfabriek.
En wie in de buurt van Het Arsenaal 1309 is, kan even naar het entresol in het Grand-café. Daar is over een breedte van negen meter de tijdlijn van de stad Doesburg te zien. DoMus wil daar op basis van de reacties van het Doesburgse publiek te komen tot een historische canon van het (777-)jarige Doesburg.