Werkzaamheden op landgoed Huis te Eerbeek

EERBEEK – Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) gaat vanaf eind oktober aan het werk op landgoed Huis te Eerbeek om ook in de zomer de molen te laten draaien. Nu is de hoeveelheid water die door de beek stroomt daarvoor niet altijd voldoende, terwijl dit wel het seizoen is dat de meeste mensen ervan komen genieten.

De huidige vijver had historisch gezien de functie van ‘wijerd’: een molenvijver. Om de molen jaarrond regelmatig te kunnen laten draaien wil de natuur- en cultuurorganisatie de vijver weer zoals vroeger laten functioneren. De vijver zal worden uitgebaggerd, zodat de capaciteit groter wordt. De beschoeiing langs de kant wordt vervangen voor een 15 cm hogere variant.
In het voorjaar is al een stuw geplaatst op het punt waar de wijerd de Eerbeekse beek instroomt. Met deze spindelstuw kan gedoseerd water worden doorgelaten vanuit de vijver om zo de molen langer te kunnen laten draaien. De snelheid waarmee de molen draait, is door de door te laten hoeveelheid water ook te regelen.
Dankzij deze aanpak kan iedereen uit Eerbeek en bezoekers in de toekomst ook in het zomerseizoen een werkende molen bezoeken. Hiermee is de geschiedenis van het landgoed Huis te Eerbeek weer een stuk completer te zien.
De uitvoer wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Gelderland, gemeente Brummen, Waterschap Vallei en Veluwe en de Rotaryclub Eerbeek-Zutphen.
Historisch erfgoed
Van de molen op het landgoed dateert de eerste vermelding uit 1395. De molen werd in de loop der jaren voor verschillende doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld als zaadmolen en oliemolen. Er werd olie uit beukennootjes en lijnzaad gewonnen. Het is de enige nog werkende ‘bovenslag’ water oliemolen in Nederland.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.