Home / Bronkhorst / Geslaagd Politiek Café IPV

Geslaagd Politiek Café IPV

BRUMMEN – In de aanloop naar de verkiezingen organiseert het IPV twee Politieke Café-avonden. Het onderwerp van de eerste, die op 28 februari plaatsvond, was ‘Natuur, energie en recreatie’.

Patrick Jansen, directeur van Probos in Wageningen, trad op als gastspreker. Probos is een stichting die zich inzet voor duurzaam bosbeheer. Maar wie denkt dat
‘duurzaam’ nog steeds hetzelfde is als ‘lekker laten groeien’, heeft het mis. Volgens Jansen moet je in tijden van crisis op alle mogelijke manieren aan geld zien te komen. Een van die manieren is het aanplanten van snelgroeiende bomen, die je vervolgens omhakt en in de kachel stopt.
Voor particulieren zet zoiets weinig zoden aan de dijk, omdat open haardhout voor 90 procent via het rookkanaal verdwijnt. Maar voor gemeentes kan de aanplant van ‘energieplantages’ wel degelijk lucratief zijn. “Er is een grote behoefte aan energiehout en brandhout”, zei Jansen. “Over enige tijd zal er in de EU zelfs een tekort zijn aan hout. Daar zouden gemeentes rekening mee moeten houden. Ze kijken nog te veel met hoveniersogen bomen en struiken, met als gevolg dat ze veel geld besteden aan het maaien van bermen. Maar bedenk eens hoeveel het kan opleveren als al die bermen en braakliggende terreinen beplant zouden
worden met wilgen!”
Het vergt een omslag van de geijkte denkpatronen. “De gedachte: ‘we gaan het subsidiëren’ moet veranderen in: ‘we gaan kijken of het iets kan opleveren’. En dat kan het zeker. Met de biomassa van hakhout zijn zwembaden, kastelen en kassen te verwarmen.” Een goede plek voor het realiseren van een energieplantage is het open gebied bij het Gat van Cortenoever, meende hij. Vanuit de zaal kwam de suggestie om dan ook meteen maar terreinen te beplanten waar woningbouw is gepland die er voorlopig toch niet komt, zoals Elzenbos en Lombok.
Het volgende Politiek Café, met als onderwerp ‘Werkgelegenheid en Sociaal beleid/zorg’, wordt op 5 maart gehouden in Grand Café de Korenmolen in Eerbeek.
 

Lees ook

Inschrijving woningbouw jongeren van start

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst start met een pilot Jongerenhuisvesting. De inschrijving hiervoor is inmiddels …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.