Home / Ellecom / Bestuur stichting begraafplaats Ellecom treedt af

Bestuur stichting begraafplaats Ellecom treedt af

ELLECOM – Het bestuur van de Stichting tot Beheer van de Begraafplaats voor Ellecom treedt waarschijnlijk in zijn geheel af. “Na tien jaar vind ik het wel mooi geweest”, vertelt voorzitter Gerrit Boom. Volgens hem stellen ook de vier andere bestuurleden waarschijnlijk hun plaats in het bestuur ter beschikking. Hoewel Boom het ontkent, sluimert er wel degelijk iets binnen de Ellecomse bevolking, die wil dat hun eigen begraafplaats niet over gaat naar de gemeente Rheden.

Nico de Winkel en Hans Velthuis maakten tot voor een aantal jaren deel uit van het bestuur. En hoewel ze veel waardering hebben voor een aantal zaken die het huidige bestuur heeft geregeld op het gebied van archivering en digitalisering, maken ze zich zorgen over de toekomst van de Ellecomse begraafplaats, net buiten het dorp, aan de bosrand gesitueerd. “Het nieuwe bestuur wil de begraafplaats uit 1874 overdragen aan de gemeente Rheden. Dat baart ons zorgen”, laat het duo weten. “Het is een begraafplaats van en voor de mensen uit Ellecom en De Steeg, met eigen regels. Zo betaalden mensen altijd een vrijwillige bijdrage en hadden ze eeuwigdurend grafrecht. Dat zijn zaken die bij de gemeentelijke begraafplaatsen anders werken. Wij – en met ons heel veel mensen in het dorp – willen die veranderingen niet.”

Volgens Gerrit Boom, de voorzitter van het huidige bestuur, is dat misschien wel de kern van het probleem dat in Ellecom en De Steeg sluimert onder mensen. Boom: “Ik weet dat er mensen problemen hebben met veranderingen, zeker als het over de begraafplaats gaat. Wij stellen waarschijnlijk dan ook onze functie ter beschikking. Als er een nieuw bestuur komt kunnen die de zelfstandigheid wellicht in stand houden, anders gaat het over naar de gemeente, zoals we in december vorig jaar hebben voorgesteld.”

Armlastig is de Stichting overigens niet. “Toen wij nog in het bestuur zaten was er drie ton in de kas. Het bestuur daarna heeft wel geld uitgegeven, maar volgens ons aan nuttige en waardevolle dingen”, aldus De Winkel en Velthuis. “Daar zit het probleem ook niet. Wij willen de zelfstandigheid behouden en de vrijheid om daarbij van gemeentelijke regels af te wijken. Wie garandeert dat de gemeente Rheden ook op de wat langere termijn afspraken over het beheer nakomt en afwijkende regels tolereert?”

Veel werkzaamheden worden nu al door de gemeente uitgevoerd. Het beheer en de uitvoeringen van de begrafenissen zijn in handen van de beheerder van Heiderust in Rheden en het onderhoud wordt door een hovenier uitgevoerd. “Het bestuur vergadert, geeft leiding en houdt toezicht”, aldus Boom. “Als anderen vinden dat ze dat beter kunnen of anders moeten doen, maak ik graag plaats en de andere bestuurleden denken daar net zo over. Wat mij betreft is er geen probleem en zeker geen conflict.”
 

Lees ook

Excelsior viert 125-jarig bestaan met groots concert

ELLECOM – Muziekvereniging Excelsior in Ellecom en De Steeg jubileert. De vereniging werd opgericht in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.