Home / Arnhem / SBOG constateert ‘foutjes’ op stations in gemeente Rheden

SBOG constateert ‘foutjes’ op stations in gemeente Rheden

ARNHEM – De Samenwerkende Bonden van Ouderen in Gelderland (SBOG) overhandigde donderdag op het provinciehuis in Gelderland het Rapport Toegankelijkheid stations Arnhem – Zutphen aan Gedeputeerde Conny Bieze. Sinds 2004 is dit het vijfde rapport over stations in de provincie Gelderland. Alle stations zijn onderzocht op toegankelijkheid in de breedste zin van het woord, voor oudere en minder valide reizigers.

Een kleine dertig man had de moeite genomen naar her provinciehuis te komen en hoorde het verhaal van Henk Kuiper en Henk Parmentier, themagroep Verkeer en Vervoer SBOG, aan. “Goed vervoer is voor ouderen van enorm belang. Ze zijn er vaak op aangewezen. Maar de acht onderzochte stations hebben allen nog hun mankementen.”
Zo ontbreken op alle stations in de gemeente (Velp, Rheden en Dieren) een AED en een verrijdbare brug voor hulp bij in- en uitstappen. In Velp ontbreekt een openbaar toilet, een alarmzuil op perron twee en haltes voor busvervoer in de nabijheid. Een kritisch punt is dat de geleidelijnen niet over het gehele voorterrein lopen.
In Rheden ontbreekt een openbaar toilet, een alarmzuil op perron twee, overig OV in de nabijheid en het station heeft niet overal een veilige looproute. Zo ontbreekt een ketting tussen paaltjes en ontbreekt er hekwerk. Kritische punten zijn dat niet overal waar nodig noppentegels lopen en de onbeveiligde oversteek aan de Groenestraat. In Dieren zijn onvoldoende parkeerplaatsen en ontbreken er geleidelijnen naar de bushalte. Een kritisch punt is het tunneltje aan de achterzijde. Deze wordt als zeer gebruikersonvriendelijk ervaren, met name voor visueel beperkte reizigers. Daarnaast kunnen gebruikers van een rolstoel of scootmobiel alleen vanaf de voorzijde op het perron komen.
Mevrouw Bieze toonde grote waardering voor het werk dat deze vrijwilligers belangeloos hebben verricht. “Details worden vaak over het hoofd gezien. Vaak door werkzaamheden tussendoor, worden geleiders vergeten te plaatsen. De kritische punten ga ik zeker bij de verantwoordelijke partijen onder de ogen brengen, zoals NS, Prorail, gemeenten, Arriva, en Connexion. Dat er vaak geen openbaar toilet aanwezig is, baart ons ook zorgen.” Bieze voegde nog toe dat deze constateringen zeker ook een momentopname zijn. “In Dieren start binnenkort Traverse Dieren en dan zal ook het hele stationsgebied aangepakt worden. Zo komt er onder andere een parkeergarage met meer parkeervoorzieningen.”
 

Lees ook

Groots Polman Opticiens Eyewear Event in Arnhem

ARNHEM / VELP – Polman Opticiens, waar Focus Optiek in Velp onder valt, houdt zondag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.