Home / Doesburg / Rotra bouwt eerste multimodale inland LNG-vulstation van Europa

Rotra bouwt eerste multimodale inland LNG-vulstation van Europa

DOESBURG – Koninklijke Rotra voorziet haar toekomstige loswal bij haar vestiging in Doesburg van een multimodaal LNG-vulstation. Het station zal worden ingezet voor het afvullen van zowel binnenvaartschepen als vrachtauto’s. De transporteur in Doesburg is voorloper op het gebied van duurzaam en schoon transport.

Met de ingebruikname van het station stimuleert Rotra de duurzame inzet van de multimodale vervoersketen met het gebruik van LNG – Liqued Natural Gas, ook wel vloeibaar aardgas genoemd – als alternatieve, schone brandstof. Het innovatieve initiatief, onderdeel van een programma van het consortium Rotra/O-foil/Bodewes, wordt ondersteund door de Europese Unie met een bijdrage uit haar TEN-T programma. Het consortium gelooft in LNG als schone, stille en veilige brandstof voor de toekomst en beoogt met haar programma modal shift te stimuleren en verduurzaming van transport te bewerkstelligen.

Inzet LNG
LNG is voor trucks en scheepvaart een schoon en stil alternatief voor conventionele brandstoffen zoals diesel. Bij de verbranding van LNG komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij diesel: 95% minder fijnstof, 90% minder stikstof en zwavel, 15% minder CO2 en 50% geluidsreductie. LNG wordt in gekoelde vorm opgeslagen en voldoet als alternatieve brandstof aan de meest strenge milieueisen (EEV) en kent derhalve geen beperkingen. Rotra zet sinds februari 2013 5 trekkers op LNG in voor haar distributieactiviteiten in de Benelux.

Loswal Rotra
Rotra werkt aan de aanleg van een eigen loswal in de IJssel in Doesburg, aan de ingang van de vroegere rivierloop. Als gevolg van de toenemende binnenvaartoverslag, versterkt Rotra’s initiatief de regio als voornaam logistiek knooppunt tussen Nederland en het Ruhrgebied/Europees achterland.

Met de verschuiving van transport per truck naar transport per binnenvaart, wordt een reductie van 194 vrachtwagenbewegingen per week bewerkstelligd. De ontwikkeling van de laad- en loskade in combinatie met het op- en overslagterrein dient naast het vergroten van de ontwikkelingsmogelijkheden van Rotra de economie en werkgelegenheid in de regio doordat de transportkosten van/naar Rotterdam naar/vanuit Gelderland worden verlaagd. Diverse bedrijven hebben inmiddels toegezegd van de voorziening gebruik te willen maken. Met een eigen binnenvaartaansluiting maakt Rotra gebruik van bestaande infrastructuur (de IJssel) waarmee het een duurzame groei kan bewerkstelligen.

Op de impressie van de loswal is de het LNG-vulstation (nummer 4 op de foto) te zien.

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.