Home / Velp / 430 Clichés ontdekt

430 Clichés ontdekt

VELP – Museum Velp is sinds kort in het bezit van 430 clichés / drukplaten. Het bestaan van de clichés was tot dus ver alleen bekend bij een verzamelaar van streekobjecten en boeken. Deze stonden bij hem in de garage en kwamen boven water na een ruil van andere objecten met een andere streekverzamelaar. De twee kisten bevatten bekend maar tevens uniek beeldmateriaal van de gemeente Rheden en Arnhem over een periode van de jaren 1920 tot ongeveer 1970. Een cliché is een drukvorm die gebruikt wordt bij het drukken van illustraties in hoogdruk. Van een tekening, schilderij of foto wordt een negatief gemaakt. Dit negatief wordt gelegd op een plaat zink of koper waarop een lichtgevoelige laag is aangebracht. Door het negatief te belichten verhardt de lichtgevoelige laag op die plaatsen waar het negatief transparant is; waar het negatief zwart is blijft de laag zacht.
Deze zogenaamde drukplaten bevatten alleen afbeeldingen die gebruikt zijn ter illustratie van artikelen van de voormalige Velpsche Courant, voor het drukken van ansichtkaarten en voor begeleidend beeldmateriaal bij artikelen in veel historische uitgaven over de dorpen van de Gemeente Rheden en Arnhem. Voorbeelden zijn foto’s van evacués in 1944 die Arnhem ontvluchten, oorlogsfoto’s uit Velp, inwoners van de gemeente Rheden, Middachten, allerlei soorten verenigingen, bedrijven foto’s, ansichtkaartenplaatjes en meer.

De organisatie van Museum Velp wil de historische collectie bij elkaar houden zodat deze op de juiste manier geconserveerd wordt, gebruikt kan worden bij nieuwe historische uitgaven en via digitale vormen voor een breder publiek beschikbaar wordt. Te denken valt aan het onderbrengen van de collectie onder voorwaarden bij het Gelders Archief. De organisatie van Museum Velp kan de aankoop helaas niet zelf bekostigen en wil proberen op korte termijn een bedrag van 500 euro bij elkaar te krijgen voor de aankoop van de stukken. Museum Velp roept organisaties en particulieren op om deze totale erfgoedcollectie te helpen bewaren voor het nageslacht. Dit kan door het financieel steunen van deze actie. Indien het bedrag rond is zal gelijk overgegaan worden tot aankoop van de collectie.

J. Withaar, 026-3620075
jan.withaar@xs4all.nl
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.