Home / De Steeg / Herbestemming kerk in De Steeg stap verder

Herbestemming kerk in De Steeg stap verder

DE STEEG – Na ontvangst van de toekenning van een subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, in april 2013, heeft het bestuur van de Stichting Behoud religieus erfgoed De Steeg de opdracht voor een haalbaarheidsonderzoek voor herbestemming van de voormalige RK kerk van De Steeg verstrekt aan de Stichting BOEi uit Amersfoort.

Deze stichting richt zich, naast het behoud van industrieel erfgoed, ook op het behoud van religieus erfgoed.

Eind december 2013 heeft BOEi het onderzoek naar twee exploitabele herbestemmingen afgerond. Als onderdeel van het onderzoek zijn de uitgaven in beeld gebracht die nodig zijn voor onderhoud van de kerk in de komende jaren. Verder is een marktverkenning gehouden naar de behoefte aan voorzieningen in De Steeg en directe omgeving. Daarbij is aansluiting gezocht met de in 2008 gepresenteerde ‘Visie op Steeg’. Belangrijkste resultaat toen en nu is dat er behoefte is aan een ontmoetingsplek voor de dorpsbewoners en aan een plek waar ouderen medische zorg kunnen krijgen. Conclusie is wel dat er zich meerdere partijen moeten aandienen om de herbestemming mogelijk te maken.

Het bestuur heeft vervolgens opdracht gegeven twee scenario’s financieel door te rekenen te weten: scenario 1: Met de kerk als multifunctionele zaal in combinatie met een woonfunctie in de pastorie en scenario 2: De kerk voorzien van kantorenkamers en van een horecaruimte. De pastorie kan daarbij zowel een kantoorfunctie als een woonfunctie krijgen.

Het tweede scenario is door de bouwkundige ingrepen aanmerkelijk duurder dan het eerste en komt ook onvoldoende tegemoet aan de wens om de kerkzaal als ontmoetingsruimte te behouden.
Het bestuur heeft vervolgens in overleg met de eigenaar, met enkele betrokkenen uit De Steeg en met de Belangenvereniging besloten, om zich te richten op het eerste scenario en daarvoor de activiteiten voor uitvoeringen in de kerk door te zetten. Hiervoor is recentelijk een programma-commissie ingesteld. Ook is besloten in te zetten op uitvoering en financiering van de gewenste aanpassingen. Hiervoor worden de mogelijkheden voor subsidieverlening onderzocht en contacten gelegd.
Het streven is gericht op een concrete stap voorwaarts op weg naar een goede herbestemming ten gunste van de gemeenschap in De Steeg en andere betrokkenen.
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.