Home / Dieren / ‘Op zondag werkt de dominee’

‘Op zondag werkt de dominee’

DIEREN – Hendri Witteveen uit Dieren, lijsttrekker voor de ChristenUnie (CU), zit al tien jaar in de gemeenteraad van Rheden. Al jaren sleept de partij in haar gemeente één zetel binnen en Witteveen verwacht dat dat ook wel zo zal blijven. Nog één keer wil hij de kar voorttrekken. “Ik vind de politiek nog veel te leuk”, glimlacht hij. “Maar ik ben wel op zoek naar een opvolger.”

Van de acht leden op de lijst van de Rhedense CU vindt Witteveen er zeker wel een paar geschikt. “Zij zouden het zeker kunnen. Ik vind het belangrijk een goede opvolger te vinden. Je hebt samen iets opgebouwd en dat wil je goed overdragen. De lijsstrekker van de CU moet vooral zichzelf zijn. Of dat nu een oudere man is of een jonge vrouw. Dat maakt niet uit; als ze maar achter de visie van de ChristenUnie staan.”

Visie:
En die visie is in Witteveens woorden ‘geïnspireerd door de Bijbel’. “Dat is meer ruimte voor mensen die weer verantwoordelijk zijn voor elkaar. Dat zorgt voor een sterkere samenleving. Maar net zo belangrijk; er moet altijd een vangnet van de overheid blijven. De ChristenUnie is een partij van christenen voor iedereen. Zo staat in de Bijbel bijvoorbeeld dat je op moet komen voor weduwen en wezen. Maar niet-christenen kunnen dat net zo goed vinden als christenen.”

De Dierenaar vindt het belangrijk een visie op de samenleving te hebben. “Omzien naar elkaar staan voorop. Natuur, milieu en duurzaamheid zijn voor de ChristenUnie speerpunten, gebaseerd op de schepping van de aarde. Zo kijken wij tegen de fysieke wereld aan. Je moet altijd duurzaam inkopen; ook als dat meer kost. Dan maar even met wat minder geld leven. Ik hecht er meer waarde aan om de wereld goed achter te laten voor generaties die volgen.” Witteveen noemt als derde punt de visie van de ChristenUnie op de overheid. Mensen moeten op de gemeente kunnen vertrouwen. Het is belangrijk dat de gemeente een positieve houding tegenover de mensen heeft. We gaan van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie; de gemeente sluit aan op initiatieven van inwoners.”

Zondagopenstelling:
Sinds kort mogen alle winkels in de gemeente Rheden op zondag open. “Dat vind ik jammer. Ik denk dat hiermee iets heel moois verloren is gegaan. Nu zijn alle dagen hetzelfde. Er komt een tijd dat we met zijn allen weer terugverlangen naar die tijd. Wij zijn voor die vrije zondag omdat we denken dat een collectieve vrije dag goed is voor iedereen. En niet omdat we naar de kerk moeten”, aldus de politicus. Op de eerste zondag dat de winkels open mochten, kwam het bij Witteveen thuis voor dat ze iets niet in huis hadden. “Mijn vrouw keek me aan en vroeg: ‘gaan we?’” Ze zijn niet gegaan.
Op een ‘normale’ zondag haalt Witteveen geen ijsje. “Omdat die ander dan op zondag moet werken. Ik vind het mooi als het nog zoveel mogelijk een vrije dag blijft. Maar je moet wel kijken hoe de wereld eruit ziet en wat mensen willen. Daarom vind ik dat in Rheden de mensen op zondag naar het zwembad moeten kunnen. Ik wil de winkels dicht, maar het zwembad open”, legt hij uit. “De zondag is voor mij de dag dat de dominee en de badmeester aan de slag mogen.”
Nu de winkels op zondag open mogen zijn, legt Witteveen zich erbij neer. “Veertien stemden voor, dertien tegen. Het moet niet zo zijn dat bij een wisseling van de wacht (raadsleden) er ook weer opnieuw gestemd moet worden over de zondagopenstelling. Het wordt in de toekomst zeker nog geëvalueerd. Als daaruit blijkt dat er te veel negatieve gevolgen zijn, heb ik pas weer de behoefte het terug te draaien.” – Foto Lotte Bienias.
 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.