Home / De Steeg / Verkiezingscampagne is losgebarsten

Verkiezingscampagne is losgebarsten

DE STEEG – In de raadszaal van het gemeentehuis in De Steeg werd donderdag de verkiezingscampagne voor de gemeente Rheden afgetrapt. Partijen boden hun verkiezingsprogramma aan burgemeester Petra van Wingerden aan en leerlingen van Het Rhedens en ROC A12 vulden als eersten de Kieskompas in, onder toeziend oog van lijsttrekkers, vertegenwoordigers van het Kieskompas en andere belangstellenden.

De voorspelling is dat de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart minder dan vijftig procent is. Van Wingerden: “Het is van het grootste belang dat wij er alles aan doen wat we kunnen om mensen op te roepen naar de stembus te gaan. De aandacht moet vooral naar de jonge mensen gaan die voor het eerst mogen stemmen.”
André Krouwel, de man achter Kieskompas, was ook naar De Steeg gekomen om de aftrap bij te wonen. “Ik bedank alle partijen die meegewerkt hebben de stellingen in het kieskompas. Er waren in totaal 150 onderwerpen aangedragen en uiteindelijk zijn er dertig in het kieskompas terug te vinden. Dus zeg nooit meer dat er op lokaal niveau niets gebeurt”, zei hij met een knipoog naar allen die op gemeentelijk niveau niet stemmen. “Het zijn vaak vrouwen, jonge mensen en mensen met een laag inkomen die de weg naar de stembus niet vinden. Het is belangrijk hen naar de stembus te krijgen zodat zij ook niet meer buitengesloten worden.” Politiek gaat wel degelijk ook over jongeren. “maar het heeft geen zin als wij, oudere mensen, die jongeren dat wijs gaan maken. Jongeren moeten andere jongeren stimuleren. Peer-pressure; dat werkt het best”, aldus Krouwel.
Een aantal in politiek geïnteresseerde jongeren van Het Rhedens en ROC A12 was aanwezig en vertelde hoe belangrijk het is om te stemmen. Om andere jongeren meer bij de politiek te betrekken, houden zijn in maart verkiezingsdebatten op hun school, waar zij zelf de stellingen aan de verschillende partijen voordragen; op 12 maart van 13.30 -15.00 uur: ’t Rhedens locatie Dieren, 13 maart van 10.00- 11.30 uur: ROCA12 in Velp en 17 maart van 12.30-14.00 uur: ’t Rhedens locatie Rozendaal. Het kieskompas is in te vullen op https://rheden.kieskompas.nl/.
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.