Home / Loenen / Loenens kostersechtpaar Van de Steeg stopt er mee

Loenens kostersechtpaar Van de Steeg stopt er mee

LOENEN – Het zal wel even wennen zijn voor het kostersechtpaar Gerrit en Marietje van de Steeg, om straks na 2 maart geen bemoeienissen meer te hebben met de kerk en het Jeugdhuis. Het paar vindt het nu op hun leeftijd (76 jaar en 77 jaar) welletjes en gaan er mee stoppen. Gerrit als koster en Marietje als beheerster van het Jeugdhuis.

De Kerkenraad van de Protestante Gemeente Loenen wil het paar niet ongemerkt laten gaan. Op de laatste dag is er een dankdienst. Aansluitend is er rond elf uur een receptie in het Jeugdhuis.

Gerrit van de Steeg heeft als 13e koster van de Protestantse Gemeente Loenen precies de 25 jaar vol gemaakt. Zijn gezondheid was enkele jaren wat minder en het zag er even naar uit dat hij moest stoppen. Toch krabbelde hij weer op en kon de kosterstaken nog enkele jaren doorzetten. Hij wilde persé een kwart eeuw volmaken. Hij is blij en dankbaar dat hij deze mijlpaal mag bereiken.
Het kostersechtpaar woont in de kosterswoning aan het Kostersweggetje tegenover de kerk. Voorlopig blijven Gerrit en Marietje daar wonen, want een nieuwe koster is er nog niet gevonden, ondanks enkele oproepen van het kerkblad. De animo voor dit beroep blijkt maar matig te zijn, terwijl het vroeger een erebaan was.

Van de Steeg had in zijn werkzame leven tuinman/hovenier als beroep. Hij is afkomstig uit Spankeren en kwam in Empe te werken en wonen bij de familie Van Hasselt bij Huize Empe. Hij vond het een prachtbaan. Toen Van Hasselt in 1975 naar de Beekbergerweg in Loenen ging wonen had hij daar ook dezelfde baan. “Fijn buiten werken in tuin en bos, wat wil een mens nog meer”, zegt Van de Steeg, die het erg jammer vond dat hij en zijn vrouw moesten verhuizen wegens overlijden van de familie.
Van de Steeg was al een tijd reserve koster en toen koster Boks overleed en deze functie vacant kwam in 1989, werd hij aangesteld door de Kerkenraad. Gerrit en Marietje gingen wonen in de kosterswoning van de Protestantse Gemeente. Hij had hier flink de ruimte, met een grote tuin en schuren. Hier kon hij zijn hobby, houtbewerken, ook prima uitvoeren.
Bij de kosterstaak kreeg hij ook nog de zorg voor het kerkhof en ook was hij enige tijd grafdelver.
Toen Gerrit 65 jaar werd was hij niet langer meer in dienst van de Kerkenraad, maar bleef toch aan als vrijwilliger. Van de Steeg: “Ik vond het jammer om er mee te stoppen. Het is mooi dankbaar werk. Ik heb daarom aangeboden om als vrijwilliger gewoon door te gaan. De Kerkenraad was hier erg blij mee.”

De kosterswerkzaamheden vallen volgens Van de Steeg wel mee: “In het weekend ben je wel even druk met het voorbereiden van de dienst. Maar bij ´rouw en trouw´ moet je veel meer regelen. De mensen hebben nu veel meer wensen. Meestal kunnen we er al wel aan voldoen. Helaas komt het trouwen maar weinig meer voor. Wel begrafenissen. Je moet dan alles goed in de gaten houden. Er mag niks mis gaan. Zo’n dienst kun je niet over doen”.

Ook moet een opvolgster gevonden worden voor Marietje van de Steeg-Abbink, die als boerendochter, geboren in Lathum, wel van aanpakken wist. Zij was 22 jaar beheerster van het Jeugdhuis. In Velp, Empe en Loenen werkte zij bij de familie Van Hasselt in de huishouding. Toen Janny Gorsseling-Van Dijk in 1992 stopte als beheerster van het Jeugdhuis tegenover de Protestantse kerk, volgde Marietje haar op. Zij maakte afspraken, zette koffie voor de verenigingen die het Jeugdhuis huren en hielp met koffietafels. Ook het schoonmaken kwam op haar schouders neer. Samen met Gerrit maakte zij ook de kerk schoon. Samen hielp zij waar nodig ook met de kosterstaken. Toen Gerrit door zijn ziekte tijdelijk was uitgeschakeld, was zij de kosteres. Als het nodig is pakte zij ook de schoffel om het onkruid bij het Jeugdhuis te verwijderen: ”Ik kan niet tegen slordige boel”.

Marietje vind het prachtig dat zij samen met Gerrit in 2005 de trofee Dorpsparel Loenen ontvingen. Marietje: “Toch mooi dat we met zo’n trofee onze inzet voor het dorp werd gewaardeerd. Beiden zijn we er altijd erg druk mee geweest maar hebben het altijd graag gedaan”.
Wie ’s morgens rond half tien een klok hoort luiden weet dan is er iemand uit de Loenense dorpsgemeenschap overleden. Van de Steeg: “We noemen dit het ‘overluiden’, dat op veel plaatsen een traditie is en dat hebben we hier ook ingevoerd. We luiden dan met een klok”.
Het kosterspaar werkte samen met twee dominees. Eerst een paar jaar met D. Noordmans en nu al meer dan twintig jaar op prettige wijze met H. van Driel.

Bij de foto:
Gerrit en Marietje van de Steeg bij de toegangsdeur naar het Loenense kerkje waar de 25 jaar hebben gewerkt – foto: Martien Kobussen

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.