Home / Velp / Kasteel Biljoen is gerestaureerd

Kasteel Biljoen is gerestaureerd

VELP – Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) heeft de afgelopen jaren gewerkt aan exterieur en interieur van kasteel Biljoen in Velp. De buitenkant van het kasteel werd als eerste geconserveerd, van houtreparatie van bijvoorbeeld de kenmerkende balustrades op het dak tot schilderwerk. Daarna zijn binnen diverse werkzaamheden verricht en enkele aanpassingen gedaan om het huis weer voor bewoning geschikt te maken. “Doelstelling bij de renovatie is altijd geweest om het historische huis te behouden en te beschermen. Biljoen vooral te laten wat Biljoen was”, aldus rentmeester Willem van Vliet.
Het beroemde stucwerk in de stuczaal (foto) is schoongemaakt en de tapijten zijn gerestaureerd in een Belgisch atelier. Het uitgangspunt was dat het behouden van materialen voorop diende te staan en eventuele nieuwe elementen zonder schade weer verwijderd kunnen worden. “De tapijten waren zwart, maar zijn nu weer fris. De kozijnen hebben een nieuwe kleur gekregen die passen bij het tapijt”, vertelt conservator bij GLK Steven Coene.
Biljoen werd in 2009 aan GLK overgedragen, onder andere op nadrukkelijke voorwaarde dat het kasteel bewoond zou blijven. Inmiddels is het opgeleverd aan de nieuwe bewoners. Met medewerking van de bewoners bood GLK haar donateurs op vier data in februari de unieke kans om het in oude glans herstelde kasteel Biljoen van binnen te bekijken. Deze donateursdagen waren in een mum van tijd volgeboekt en er worden 2.800 bezoekers verwacht. – Foto Lotte Bienias.

 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.