Home / Velp / Roumen wil ‘andere’ kant ervaren

Roumen wil ‘andere’ kant ervaren

VELP – Erik Roumen uit Velp is één van de nieuwe gezichten van de Rhedense D66. Voor de komende gemeenteraadsverkiezing staat hij op nummer drie van de kieslijst. Roumen heeft jarenlange werkervaring binnen overheidsinstanties; niet als politicus, maar als ambtenaar. “Ik wil al jaren iets met politiek en ik vind het nu de tijd om de politiek eens van de andere kant te bekijken”, begint hij.

“De politiek kende ik tot nu toe alleen van de ‘andere’ kant. Momenteel ben ik werkzaam als beleidsmedewerker Milieu en Ruimte bij de gemeente Zevenaar. Je maakt dan adviezen, maar ik merk dat er ook andere overwegingen meespelen waardoor adviezen niet of gedeeltelijk worden overgenomen. Ik begrijp dat bij een besluit ook andere belangen een rol spelen en dat heet dan politiek, maar hoe dat precies in de praktijk werkt? Dat wil(de) ik weten. Het heeft me jarenlang geboeid.”
In januari 2013 klopte Roumen bij D66 in Rheden aan met de vraag of hij met de fractie mee mocht lopen. Dat mocht en dat heeft hij ook gedaan. “Daar leerde ik vooral dat de manier van benaderen van vraagstukken, die spelen in een gemeente, anders is. Met de D66 beadering is dat meer vanuit het verstand. Het was erg leuk om mee te lopen. Ik ben veel nieuwe onderwerpen tegengekomen en heb er een hoop van opgestoken. Ik ben er wel achter gekomen dat er veel vragen op een gemeente af komen.”

D66 en Erik Roumen
De Velpenaar is een rasechte D66’er. Al jarenlang stemt hij op de sociaalliberale partij, ook landelijk. “D66 vertrouwt heel erg op eigen mensen. Met eigen creativiteit kom je ver; mensen kunnen veel zelf, maar ook het sociale vangnet is voor ons erg belangrijk, voor mensen die het niet (meer) zelf kunnen.”
Op de lijst in Rheden hebben veertien leden zich verkiesbaar gesteld. Huidige wethouder Ron König heeft aangegeven geen wethouder meer te willen zijn, maar nog wel betrokken bij de Rhedense politiek. De plek voor wethouder is dus vrij? Roumen: “Ik wil nog geen wethouder worden”, lacht hij. “Ik kom net kijken en als wethouder sta je echt op de voorgrond. Dat wil ik nog niet.” Maar ambities heeft de nummer drie op de lijst zeker wel. “Ik zou wel graag in de raad willen komen of raadsvolger.”

Met zijn ervaringen als ambtenaar wil Roumen zich onderscheiden door met een bredere blik naar vraagstukken te kijken. “Meer integraal! Bijvoorbeeld bij het vraagstuk verkeer kan je ervoor kiezen alleen naar bereikbaarheid te kijken, maar ik vind het belangrijk naar meerdere disciplines te kijken, zoals veiligheid. Als raadslid moet je niet op de detailniveau kijken, maar pak de hoofdlijnen eruit.”

Toekomst
Iedere gemeente krijgt met de komende decentralisaties te maken; ook Rheden krijgt onder andere meer taken in de jeugdzorg. “Samenwerken zal onvermijdelijk zijn. We kunnen niet alles alleen”, zegt Roumen. “Maar het automatisme voor samenwerking staat mij niet aan. Doe lokaal wat je lokaal kan. Kijk naar de burgers. Als er een ontwikkeling is die effect heeft op de burgers is het ook belangrijk te kijken wat het met de burger doet. Het moet natuurlijk altijd een win-winsituatie zijn.

Om toekomstbestendig te zijn, is het volgens Roumen erg belangrijk efficiënter te gaan werken. “Wat nu ‘fout’ gaat, is dat veel verschillende organisaties met één probleem bezig zijn. Mensen die het werk nu doen, moeten vooral

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.