Home / Apeldoorn / Inspraak conceptnota ‘Nieuwe kaders voor Huishoudelijke Hulp’

Inspraak conceptnota ‘Nieuwe kaders voor Huishoudelijke Hulp’

APELDOORN – Vanaf 2015 krijgt Apeldoorn 40% minder budget van het Rijk voor ondersteuning aan inwoners op het gebied van huishoudelijke hulp. Door de korting zijn nieuwe kaders nodig. Het college van burgemeester en wethouders heeft hiervoor een conceptnota vastgesteld. Deze nota is nu beschikbaar voor inspraak door inwoners en aanbieders van huishoudelijke hulp, zorg en ondersteuning.

De gevolgen van de nieuwe situatie zijn ingrijpend voor Apeldoornse inwoners en aanbieders van huishoudelijke hulp, zorg en ondersteuning. Het college van b en w wil daarom graag weten wat zij van de plannen vinden. Hiervoor organiseert de gemeente een inspraakperiode van vier weken, ingaande 29 januari 2014

De conceptkaders ‘Nieuwe kaders voor Huishoudelijke Hulp’ staan op de website van de gemeente Apeldoorn www.apeldoorn.nl/huishoudelijkehulp. Inwoners en aanbieders van huishoudelijke hulp, zorg en ondersteuning kunnen hier hun reactie op geven. Ook de Wmo-Adviesraad is gevraagd om advies uit te brengen aan het college van b en w.

Gesprek met iedere cliënt die gebruik maakt van voorzieningen en/of regelingen
De veranderingen gaan in per 2015. In de conceptnota is voorzien dat in 2014 met iedere cliënt die met huishoudelijke hulp te maken heeft, een gesprek wordt gevoerd om afspraken voor 2015 te maken. Als de cliënt van meerdere voorzieningen en/of regelingen van de gemeente gebruik maakt, dan worden die zoveel mogelijk in een keer besproken. Dit vermindert de belasting van cliënten en leidt tot integrale ondersteuningsplannen.

De Wmo 2015 brengt mee dat de gemeente Apeldoorn de ondersteuning (opnieuw) gaat inkopen. Dit kan gevolgen hebben voor de werkgelegenheid bij de huidige aanbieders. Rijk en gemeenten stellen alles in het werk om continuïteit te waarborgen door bijvoorbeeld afspraken te maken over overname van personeel. Er komen ook landelijke maatregelen (en geld) om personeel in deze sector van werk naar werk te begeleiden.

De uitkomsten van de inspraak worden verwerkt in een inspraaknota. De nota “Nieuwe kaders voor Huishoudelijke Hulp” wordt zonodig aangepast op basis van de inspraak en het advies van de Wmo-Adviesraad. De aangepaste kadernota gaat opnieuw naar het college van b en w. Uiteindelijk stelt de gemeenteraad de nota vast.
 

Lees ook

Actiegroep geeft Kamer-leden kaart voor natuurfilm

APELDOORN – Stichting Red de Veluwe biedt alle woordvoerders Luchtvaart uit de Tweede Kamer een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.