Home / Giesbeek / Riet Kamphuis al 35 jaar in actie voor het Reumafonds

Riet Kamphuis al 35 jaar in actie voor het Reumafonds

GIESBEEK – Riet Kamphuis (72 jaar) is vorig jaar geridderd voor al haar vrijwilligers-activiteiten, zoals haar inzet voor het Reumafonds. Ook dit jaar organiseert ze de collecte voor het Reumafonds in Giesbeek, die gehouden wordt van 10 tot en met 15 maart. “We hebben een leuke collectegroep met trouwe collectanten, dat laat je niet zomaar los.”

Van dichtbij weet Riet hoe ernstig reuma is. “Mijn oudste zus heeft reumatoïde artritis. Door de ontstekingen zijn haar handen vervormd en vaak dik. Vroeger herkende je iemand met reuma meteen door de vergroeiingen. Door betere medicatie is het tegenwoordig vaak mogelijk om ernstige schade te voorkomen. Daarom is het ook zo belangrijk dat we met de collecte veel geld ophalen voor nog meer onderzoek.” En hoe belangrijk zulk onderzoek is, weet Riet ook van dichtbij, want haar dochter Sylvia is reumawetenschapper. In 2006 heeft zij een prijs gewonnen voor een onderzoek naar jeugdreuma. Nu werkt ze mee aan een groot internationaal onderzoek naar SLE, oftewel lupus, een vorm van reuma waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam richt en diverse organen aangetast kunnen worden.

 

Riet begon 35 jaar geleden als collectant voor het Reumafonds. Al snel nam ze de organisatie van de collecte in Giesbeek op zich. Ze zorgt dat alles reilt en zeilt en als het nodig is, neemt ze een straat over van een collectant. “Er zijn weinig afvallers in de collectegroep, dat moet je koesteren. Jubilarissen zet ik in het zonnetje. Zo hadden we laatst een collectant met zware reuma die toch 25 jaar haar vaste wijk heeft gedaan, dat is toch geweldig! Het werkt goed als de mensen ieder jaar bekende gezichten in de wijk zien met de collectebus. Ze weten wanneer je komt en hebben dan vaak al geld klaar liggen. Inmiddels zijn de meeste collectanten al wat ouder. Met het oog op de toekomst zou het dan ook fijn zijn om nieuwe (jonge) collectanten erbij te krijgen.” Mensen die geïnteresseerd zijn, kunnen contact opnemen met Riet Kamphuis op telefoonnummer 0313-631685.

 

Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma, zoals artrose, reumatoïde artritis of jeugdreuma. Chronische aandoeningen die niet te voorkomen of te genezen zijn. Riet: “Door steeds betere behandelingen is reuma vrijwel onzichtbaar geworden. Maar het blijft een ingrijpende aandoening die tot veel dagelijkse beperkingen leidt, vooral als gevolg van pijn, stijfheid en vermoeidheid. Daarom is meer onderzoek naar deze ziekte hard nodig."
 

Lees ook

Voetbalkampioenen!

GIESBEEK – Het vierde elftal van GSV’38 4 uit Giesbeek heeft het kampioenschap binnen. In …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.