Home / Velp / Honderdste verjaardag

Honderdste verjaardag

VELP – Tja, de ouderdom. Hij komt met wat gebreken, zo zegt de honderdjarige mevrouw Van Dalum – Van Zwam. “Ik ben wat doof en verloor mijn voortanden, maar verder gaat het prima”, lacht de jarige dame bij het bezoek van loco-burgemeester Ronald Haverkamp.

Mevrouw Everdina Aleida Van Dalum-Van Zwam is geboren op 12 februari 1914 in Velp en heeft daar ook altijd gewoond. Ze is in 1943 getrouwd met Johannes Geurtse van Dalum. Hij is helaas in 1979 overleden. Het echtpaar heeft geen kinderen, maar wel veel neven en nichten die dan ook regelmatig bij hun (oud)tante op bezoek komen. “Iedere zondag zit de huiskamer vol”, vertelt een achternicht.
Het leven van mevrouw Van Dalum bestond vroeger voornamelijk uit zorgen. Als oudste dochter had zij de verantwoording voor de jongste kinderen, later heeft zij haar ouders verzorgd. Verder werkte mevrouw Van Dalum als kinderverzorgster bij weeshuis Kindervreugd in Velp, als dienstmeisje bij de familie Laman Tripp en bij de Proefkamer van de AKU. Naast haar werk was zij nog vrijwilligster bij de bejaardensoos.

De gezondheid van mevrouw Van Dalum-Van Zwam is inmiddels wat zwak, ze zit in een rolstoel en hoort slecht, maar verstandelijk is ze nog helemaal bij de pinken en ze is van alle nieuwtjes op de hoogte. In 2011 heeft mevrouw Van Dalum negen dagen in een verzorgingshuis gewoond, maar ze wilde terug naar huis. Ze woont nu nog steeds zelfstandig met hulp van buren, thuiszorg en familie. Tot haar 94e heeft mevrouw Van Dalum-Van Zwam nog gefietst!

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.