Home / Velp / Boek Verborgen in Velp blijkt regelrechte bestseller

Boek Verborgen in Velp blijkt regelrechte bestseller

VELP – Samensteller Gety Hengeveld vertelt op 19 februari verhalen uit het boek ‘Verborgen in Velp’. Het boek blijkt een bestsellerer, want er zijn al bijna 1300 boeken verkocht binnen twee maanden. Veel kopers geven het boek aan hun kinderen en kleinkinderen, blijkt vaak. Ook sturen ze boeken naar familieleden in het buitenland.

Omdat het boek zonder winstoogmerk is vervaardigd en dankzij de vele sponsors, is de verkoopprijs slechts € 14,95. Het boek bevat verhalen en details waar de meeste Velpenaren nog nooit van hadden gehoord.

“Ik heb het boek nu driemaal gelezen”, schrijft de heer Berendsen uit Heteren (zoon van de latere PvdA-wethouder), “en er is me nu veel duidelijk geworden over de houding van mijn ouders, na de oorlog. Hun leven en het leven van hun vrienden hadden bijna alles te maken met de oorlog en het verzet. Ik begrijp nu ook beter waar hun doorzettingsvermogen vandaan kwam.”

Gety Hengeveld leverde met samenstellen en schrijven een uitmuntende prestatie. Ze schreef een monument voor al die moedige mensen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Velp op een of andere manier verzetten tegen de Duitsers. Het waren vaak jonge gezinnen met kleine kinderen die (ook Joodse) onderduikers een veilige schuilplaats boden. Rabbijn Soetendorp noemde het boek bij de presentatie in december “Een leerboek voor het leven.”

De 63 korte verhalen beschrijven alle aspecten van de Tweede Wereldoorlog. Daardoor is het boek niet alleen interessant voor (oud) Velpenaren. Op een gegeven moment werden door het Velpse verzet zo’n 600 onderduikers ‘verzorgd’ met bonnen, geld en eten.
Het verhaal van de familie Monsma van de Schonenbergsingel kreeg, vlak voordat het boek definitief was gedrukt, een opmerkelijk vervolg. Sommige Velpenaren hadden wel eens gehoord dat het in de oorlog geboren ‘dochtertje’ van de Rhedense gemeenteontvanger een Joodse baby bleek te zijn. Ze werd na de bevrijding door haar ouders opgehaald en keerde nooit naar Velp terug. Maar in oktober vorig jaar ontdekte Hengeveld dat de ouders van de baby ondergedoken hadden gezeten op Jeruzalem 31, samen met nog 12 Joodse onderduikers. En na een aantal telefoontjes werd ‘Gemma Maria Monsma’ opgespoord. De nu 70-jarige weduwe Eveline Schön-Beder woont in Tel Aviv. Eveline hoorde voor het eerst van haar leven dat ze als Gemma Maria Monsma was opgegroeid in een liefdevol Velps gezin. Natuurlijk heeft zij inmiddels het boek ‘Verborgen in Velp’ ontvangen en gelezen en ze komt in mei voor het eerst naar Velp en zal daar enkele kinderen Monsma ontmoeten.

Verborgen in Velp is in alle Nederlandse boekwinkels te bestellen (ISBN: 978 90 81058 2 0 9) of verkrijgbaar via de website van de Velpse Boekhandel: www.eenpassievoorboeken.nl of via www.velpvoororanje.nl. Specificaties: 17 x 24 cm, 272 blz., full color, genaaid/gebonden, harde kaft, leeslint, 70 kleurenfoto, 140 zwart-wit foto’s.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.