Home / Bronkhorst / Veertig jaar lang actie Hongerpot in Brummen

Veertig jaar lang actie Hongerpot in Brummen

BRUMMEN – De actie Hongerpot bestaat veertig jaar. Dit werd onlangs herdacht tijdens een oecumenische kerkdienst in de Andreaskerk. Het initiatief, om kleingeld te sparen in kleine bloempotjes, leeft nog steeds en steunt goede doelen.

De voorganger, ds. John Breukelaar, schetste dat er altijd mensen zijn geweest die geen vrede hadden met de vele afscheidingen en scheuringen die de kerk al sinds het prille begin hebben geteisterd. ‘Opdat allen één zijn’ is dan ook het motto van de Wereldraad van Kerken, die in 1948 werd opgericht. Ook in Brummen won de oecumenische gedachte veld. Er ontstond in Brummen een interkerkelijke werkgroep, bestaande uit mensen van Rooms-katholieke huize, van de Protestantenbond, van de Hervormde gemeente en van de Gereformeerde kerk.

De werkgroep besloot dat het niet bij woorden moest blijven, daden moesten volgen. Zo ontstond het gezamenlijk kerkblad De Wegwijzer en werd er een begin gemaakt met oecumenische diensten. Het besef dat de Brummense geloofsgemeenschappen zich zouden moeten inzetten voor de armen in de wereld groeide.
Tijdens een avond in het kader van de oecumene maakte een verhaal van pater Zwijsen diepe indruk. Het ging over de armste bevolkingsgroepen in India. De pater raadde aan: “Spaar iets in de vastentijd, doe het in een potje, sla dat potje op Goede Vrijdag kapot en besteed het geld aan de armen.” Het gevolg van die avond was, dat drie dames zich aanboden om die actie uit te voeren: Mientje Brouwer, Pieta Brinkert en Alie Hofstede. Ze vroegen zich af wat iedereen wel in huis heeft en kwamen uit op aardewerken bloempotjes, die bijna niets kosten. En zo ontstond, op voorstel van Hans Brinkert de naam Hongerpotjes.
Nu, veertig jaar later, is de actie Hongerpot, thans ondergebracht in een stichting, een oecumenische activiteit die er zijn mag. Bekend in heel Brummen bij mensen zowel binnen als buiten de kerk. De potjes zijn op veel toonbanken in het dorp te vinden en worden regelmatig opgehaald door een team van vrijwilligers, de ‘lopers’. Deze mensen doen dit in stilte, soms al vele jaren. Maar nieuwe lopers zijn altijd welkom om dit belangrijke werk te kunnen voortzetten. Zij die hier iets voor voelen kunnen zich melden bij mevrouw Brinkert, Arnhemsestraat 43, tel. 0575 – 56 39 57.
 

Lees ook

Inschrijving woningbouw jongeren van start

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst start met een pilot Jongerenhuisvesting. De inschrijving hiervoor is inmiddels …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.