Home / Loenen / Stichting Historie Loenen presenteert ‘Vrogger in Loenen’

Stichting Historie Loenen presenteert ‘Vrogger in Loenen’

LOENEN – Het was een viertal Loenense mannen de laatste jaren opgevallen dat er veel historische materiaal onder de bevolking aanwezig is. Veel wordt bewaard, maar ook gaan er spullen verloren die waarde hebben voor het dorp. Op hobbybeurzen werd er al eens over gesproken om de krachten te bundelen, maar het duurde tot het voorjaar van 2013 toen de plannen serieus werden en een werkgroep gevormd. Korte tijd later zag de Stichting Historie Loenen het levenslicht.

Deze stichting gaat op 15 en 16 februari officieel naar buiten treden met een expositie in De Brink in Loenen. Twee dagen lang ademt het Verenigingsgebouw de sfeer van vroeger tijden.

De nieuwe stichting wordt gevormd door Henk Slief, Jan Janssen, Adriaan Klomp en Eric Kleverwal. Eerst wordt een expositie opgezet en daarna andere activiteiten die met de historie van Loenen te maken hebben. Er wordt gedacht aan een verzameling historische spullen en oude panden voorzien van een naambord. Dit alles is afhankelijke van de financiële kant. De stichting moet het hebben van sponsoren en giften.

Het bestuur ging voortvarend aan het werk om te inventariseren welke foto’s en ander historisch materiaal er nog bij de Loenense gezinnen aanwezig is. Maar al te vaak ervaren zij dat bij het overlijden van ouders of grootouders het oude materiaal wordt weggegooid. Er worden maar weinig of geen personen herkent van de foto´s. De stichting vindt het jammer dat vaak unieke familie foto´s, films, verhalen en wetenswaardigheden over Loenen op deze manier verloren gaan.
In de afgelopen maanden is de groep druk bezig geweest met het verzamelen van vaak (unieke) familiefoto’s, die mensen tijdelijk beschikbaar stelden. Ook amateurfilms van vroegere gebeurtenissen in het dorp kwamen weer van zolder.

De eerste grote klus die de Stichting gaat opzetten, is de expositie Vrogger in Loenen. De mannen zijn er erg druk mee geweest. De zaal van De Brink komt boordevol met historisch materiaal. De mannen zijn vooral bezig geweest met het verzamelen van de oude foto´s. Het was een hele toer om bij groepsfoto´s de namen te krijgen. Juist bij de oude foto´s wil men de namen om ze voor de toekomst te bewaren. In het midden van de zaal komen panelen te staan met maar liefst zo´n 550 foto´s! Bij elke foto een toelichtende tekst. De bezoekers kunnen zich hier een lange tijd vermaken om vroegere tijden weer in hun herinnering te laten oproepen.

Het bestuur dacht lang na hoe de zaal verder te vullen. Voorzitter Kleverwal: “We dachten vooral aan de oudste verenigingen van Loenen die de langste historie hebben. Vorig jaar bestond de muziekvereniging OLTO honderd jaar en in 2012 was de brandweer ook een eeuw oud. Daar zijn veel foto´s en ook wel historisch materiaal van. OLTO en de Vrijwillige Brandweer vullen ieder een hoek. Loenen had vroeger ook veel bakkerijen. Ook daar wordt aandacht aan besteed.”

De stichting kwam ook enkele oude films op het spoor. Sommige waren van commentaar voorzien maar één mooie oude film niet. Jan Janssen is er lange tijd mee bezig geweest om de personen te herkennen en een geluidsband met ingesproken tekst bij deze film te maken. Janssen: “Bij zo´n film hoort een tekst met de namen van degenen die men ziet. Het viel niet mee om alles te achterhalen. Veel oudere Loenenaren hebben me hiermee geholpen. Daarom hebben we bijna alles kunnen herkennen”.
Bezoekers kunnen tijdens de expositie in de kelder van De Brink genieten van oude Loenense films van 1949, 1961 en van het 1150 jarig bestaan in 1988. Deze films zijn ook op DVD samengebracht en kunnen tijdens de expositie besteld worden.

De opening van de eerste expositie over de historie van Loenen is zaterdag 15 februari om 11.00 uur. Tot 22.00 uur is de Brink dan nog open. Op zondag 16 februari kan men er dan nog terecht van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is vrij.

Bij de foto:
De mannen van de stichting Historie Loenen bij de Middelste Molen, een oud Loenens monument uit 1662 – foto: Martien Kobussen

 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.