Home / Regio / Tweede Kamer steunt onderzoek naar risico’s en overlast goederenvervoer

Tweede Kamer steunt onderzoek naar risico’s en overlast goederenvervoer

REGIO – Staatssecretaris Mansveld (I&M, PvdA) moet de veiligheidsrisico’s en overlast door goederenvervoer in Brabant, Gelderland en Overijssel in kaart brengen, die ontstaat als de Betuweroute aan capaciteit inboet. Ook moet zij met gemeenten en provincies in gesprek om de overlast van geluid en trillingen en de veiligheidsrisico’s te beperken. De Tweede Kamer stemde vandaag met algemene stemmen in met dit plan van D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven. Van Veldhoven: “Als goederentreinen vaker door dorpen en steden rijden, neemt de overlast voor omwonenden toe. Dat wil D66 zoveel mogelijk beperken. Daarom is het goed dat de Kamer de staatssecretaris opdraagt dit scherp in de gaten te houden en maatregelen te nemen.”

Tussen 2016 en 2022 kunnen minder treinen gebruik maken van de Betuwelijn, omdat in Duitsland het zogenoemde derde spoor wordt aangelegd. Hierdoor zal meer goederenvervoer over alternatieve treinroutes plaatsvinden. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om routes door dorpen en steden in Brabant, Gelderland en Overijssel. Van Veldhoven: “Trillingen en geluid kunnen erg hinderlijk zijn voor de omwonenden. Om nog maar niet te spreken over de risico’s die het transport van bijvoorbeeld zware chemicaliën meebrengt. Ik wil niet dat bewoners in 2016 opeens verrast worden door zware overlast.”

 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.