Home / Doesburg / Turfhaven wordt Durfhaven

Turfhaven wordt Durfhaven

DOESBURG – De naam ‘Durfhaven’ als naam voor wat in Doesburg officieel De Turfhaven heet, raakt volgens Hendrik van den Tol steeds meer bekend. Van den Tol is de exploitant die de oude GTW-loods en het terrein daar om heen gaat ontwikkelen en exploiteren. Samen met architect Lars Courage bedacht hij een plan, waarmee hij in september 2013 de door de gemeente Doesburg georganiseerd inschrijving won. Na een verdere uitwerking van de plannen, konden dinsdag de handtekeningen worden gezet onder de intentie-overeenkomst. Als het een beetje meezit, kan de eerste face eind 2015 klaar zijn.

De aanpak en visie van Courage en Van den Tol sloten bij de inschrijving vorig jaar prima aan bij de gemeentelijke ambities om het gebied te verlevendigen en hieraan een stevige toeristische en recreatieve impuls te geven met een (boven)regionale uitstraling. “Het is een realistisch plan met een gedurfd ontwerp”, aldus het college toen.

In het ontwerp van architect Lars Courage uit Apeldoorn wordt de loods teruggebracht tot zijn hoofdstructuur, waarin een aantal losse ‘dozen’ met verschillende functies worden geplaatst. Grote glazen elementen spelen een belangrijke rol in het ontwerp, dat verder gaat dan alleen maar het gebruik van de bestaande bebouwing. Zo steken dozen door het gebouw heen en kragen uit richting water, waarmee als het ware een natuurlijke verbinding wordt gelegd met de haven. Door de combinatie van industriële architectuur uit vervlogen tijden met eigentijdse bouwkundige oplossingen, wordt hier een bijzondere nieuwe locatie gecreëerd. Een locatie die de moeite van een bezichtiging waard is.

Van den Tol wil in haven en gebouw ‘beleving’ brengen in de breedste zin van het woord. Voor wat betreft activiteiten in het gebouw wordt gedacht aan een restaurant, een ‘kookfabriek’, expositieruimtes en de mogelijkheid om op kleine schaal te overnachten. Ook zijn ondernemer en architect bezig een bestemming te geven aan de kraan en trechter van de voormalige betoncentrale.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.