Home / Doesburg / Veel vragen over de toekomst van de zorg in Doesburg

Veel vragen over de toekomst van de zorg in Doesburg

DOESBURG – De belangstelling voor de bijeenkomst van de Brede Sociaal Maatschappelijke Raad (BSMR) met als onderwerp De Zorg, was vorige week enorm. Zo’n honderd mensen lieten zich maandag in het Doesburgse Martinus Atrium bijpraten door enkele inleiders en een forum. Wat vooral bleek, is dat mensen graag willen weten wat er op ze af komt. Dat de zorg ingrijpend zal veranderen en waarschijnlijk ook zal verschralen, is ze wel duidelijk. Maar wat brengt de toekomst?

 

Lo Cohen, voorzitter van de BMSR, was aangenaam verrast door de opkomst. “De tachtig mensen die zich hadden aangemeld, was al een positieve verrassing, maar er kwamen spontaan nog minstens twintig mensen meer opdagen.”

Het geeft aan dat er een groeiende behoefte is aan antwoorden op vele vragen. Dat er hele grote veranderingen in de zorg op til zijn, staat wel vast en dat realiseert iedereen zich inmiddels wel. Maar de antwoorden op vragen over hoe in de toekomst zal gaan, komen maar mondjesmaat door. Ook de bijeenkomst in Doesburg bood die antwoorden niet. Daarvoor is nog veel te veel onduidelijk. De uiteenzetting van Henk Beltman van Zorgbelang Gelderland leerde de aanwezigen wel dat de Rijksoverheid al behoorlijk ver is met wat ze de decentralisaties noemt. Ofwel, rijkstaken worden overgeheveld naar gemeenten en die transitie gaat gepaard met forse bezuinigingen. Gemeenten zijn momenteel naarstig in de weer al die taken vorm te geven. Gemeenten pakken die opdracht of uitdaging op hun beurt voor een flink deel weer in samenwerkingsverbanden aan. Dat is een ontwikkeling die op zich verstandig is, maar feitelijk haaks staat op het gegeven dat kleinschaligheid als argument wordt gebruikt om de transitie te bewerkstelligen.

 

Wethouder Peter Bollen legde uit op welke wijze de gemeente Doesburg de veranderingen in de zorg vorm wil geven. De kernpunten zijn: de mens moet centraal staan, zoveel mogelijk onderlinge verbanden leggen, integrale aanpak, eigen verantwoordelijkheid, minder bureaucratie en het zorgen voor goede informatie.
Het klonk allemaal redelijk abstract, waar de aanwezigen vooral wilden weten waar ze in de dagelijkse praktijk aan toe zijn. Concrete antwoorden waren er echter nog niet. Wel de zekerheid dat er veel gaat veranderen in de zorg. Of zoals Ben Kruk van het Doesburgse Burgerinitiatief het zei: “We zijn allemaal verslaafd geraakt aan een niet meer te handhaven zorgniveau. Het is een rekensom: of we betalen steeds meer, of we bedenken andere oplossingen. En dat is wat er nu aan het gebeuren is.”

Foto:
De bijeenkomst van de BSMR over de toekomst van de zorg in Doesburg, trok veel belangstellenden naar het Martinus Atrium – foto: Wencel Maresch

 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.