Home / Spankeren / ‘Gemeenteraad zit vol managers’

‘Gemeenteraad zit vol managers’

SPANKEREN – Thomas Eskes (18) uit Spankeren is nog jong, maar heeft al een heel duidelijke visie; op het leven, de politiek, financiën en zijn eigen dorp Spankeren. Voor hem ook een logische stap om de lokale politiek in te gaan. Voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart stelt hij zich kandidaat voor de Groep Pieper Rook (Burgerbelangen). Dit doet hij naast zijn studie bedrijfskunde in Nijmegen.

“Ik was al jong geïnteresseerd in politiek. Op mijn veertiende ging ik met mijn opa mee naar raadsvergaderingen. Mijn opa was een vriend van Wim Pieper. Wim had me toen al zien zitten en toen de fractie onlangs nieuwe kandidaat raadsleden zocht, dachten ze aan mij. We zijn toen bij elkaar gaan zitten en dat was enorm gezellig. Met zijn elven hebben we een enorm goede klik”, vertelt Eskes. Maar het verband tussen zijn opa en Wim Pieper is niet de enige reden waarom Eskes voor Groep Pieper Rook koos. Eskes: “Landelijk gezien gaat mijn voorkeur uit naar D66 of VVD, maar lokaal liggen de zaken anders. Toen ik gevraagd werd, heb ik me verdiept in de lokale programma’s. In een gemeente lever je maatwerk en kan je veel meer aan burgerparticipatie doen. Landelijk kan dat niet, maar lokaal wel. Bij mensen langsgaan en naar hun mening vragen, is iets waar ik een grote voorstander van ben. Zij weten wat er echt leeft in een dorp.”

Kwaliteiten:
Financiën en Sport zijn twee beleidsterreinen waar Eskes wat mee kan en wil. Sport vindt hij belangrijk. Zelf volleybalt de jonge politicus bij de Dierense volleybalvereniging. “Niet op hoog niveau hoor”, lacht hij. “Meer gewoon voor de gezelligheid.” Het beleidsterrein Financiën sluit aan bij zijn studie bedrijfskunde. “Ik doorzie financiële stukken gemakkelijker dan een ander. Het interesseert me ook.” Dat bedoelt hij overigens niet arrogant. “Anderen zijn weer beter in andere dingen waar ik weer minder van snap. Zo vullen we elkaar aan en zo hoort dat ook.” Een ander verband met zijn studie is de management-kant. “Politiek is management”, aldus Eskes. “Een gemeenteraad zit vol met managers. Managers nemen beslissingen. De lokale politiek neemt beslissingen met gemeentelijke belangen, die gevolgen voor de burgers hebben. Ik ben iemand die graag beslissingen neemt”, licht Eskes toe.

Eén van zijn speerpunten om de politiek in te gaan is zijn financiële inbreng. “Nu zie ik bijvoorbeeld in financiële stukken dat afschrijvingen als bezuiniging worden doorgevoerd. Dat is er een beetje bij ingeslopen, maar dat klopt niet. Mijn doel is dan ook om zoveel mogelijk raadsstukken te lezen en inconsistenties eruit te halen. Dat geeft een goed gevoel omdat je dan iets toe kan voegen en verbeteren. Ik wil echt een aanvulling zijn op de gemeentelijke politiek.”


Jeugdbeleid:

Omdat Eskes zelf nog jong is, heeft hij ook een duidelijke mening over de jeugd en het jeugdbeleid in zijn gemeente. “Jongeren worden te weinig betrokken bij de politiek”, begint hij. “Ik ben zelf altijd erg geïnteresseerd geweest in politiek en zocht het op, maar ik ben verder nooit aangesproken door iemand uit de politiek. Dat is zonde. Ik denk dat er best veel jongeren geïnteresseerd zijn of op zijn minst geïnteresseerd kunnen worden in de politiek. Maar die moeten over de streep getrokken worden.” Eskes is voor meer jeugdparticipatie. “Neem bijvoorbeeld een klas mee naar een raadsvergadering. Dat kan best. Je ziet te veel ouderen in de politiek. Dat is logisch. Zij hebben meer tijd en vaak een uitgebreid netwerk. Toch moet er een betere balans komen.”

Een ander doel van de jonge Eskes is om de jongeren in de gemeente Rheden te houden. “Zelf ben ik geen feesttype, maar ik snap dat jongeren wel uit willen gaan. Je hebt hier alleen niets. Ik kan me daarom ook voorstellen dat de jeugd uit de dorpen vertrekt.” Eskes ziet in dat de vergrijzing onvermijdelijk is, maar dat er wel meer gedaan moet worden om het tegen te gaan. Ook dit onderwerp koppelt hij weer terug naar financiën. “In de toekomst hebben we ook de financiële middelen nodig om alles te kunnen blijven betalen; daarom is het belangrijk om de jeugd hier te houden. We moeten ervoor zorgen dat er geen reden hoeft te zijn om op kamers te gaan wonen”, aldus de jongste politicus van de gemeente Rheden. – Foto Lotte Bienias.
 

Lees ook

Samen denken over kanaalzone

SPANKEREN – Paul Keulen, stagiair van GWW Ingenieurs in Dieren, doet onderzoek naar participatie van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.