Home / Doesburg / Ad van den Brink en de Culturele Route

Ad van den Brink en de Culturele Route

DOESBURG – “In 1989 kwam ik in Doesburg wonen en al spoedig ontdekte ik dat hier meerdere beeldende kunstenaars actief waren. We vormden een groep en die kreeg een naam: „D’Art” – de D van Doesburg en de andere helft spreekt voor zich. Dat was het prille begin van wat nu niet meer uit het maatschappelijke leven van deze stad is weg te denken: de Culturele Route”.

Aan het woord is van Ad van den Brink – beeldend kunstenaar en één van de drijfveren achter de Doesburgse Culturele Route. Hij zag het levenslicht in het Noord-Brabantse Oosterhout, groeide op in Zoetermeer en kreeg zijn opleiding onder andere aan de kunstacademies van Rotterdam en Amsterdam. Hij werd opgeleid tot beeldend kunstenaar – met zowel twee- als driedimensionaal werk: tekeningen, schilderen, plastieken en beelden. Naast zijn creatieve activiteiten gaf de kunstenaar ook jarenlang les. Drie dagen per week onderwees hij zijn leerlingen over onderwerpen zoals Kunstgeschiedenis en Kunstbeschouwing.
Zijn belangrijkste bezigheden echter vond en vindt Ad van den Brink het ontwerpen en creëren van kunstobjecten. “Dat doe ik soms heel abstract en dan weer figuratief – daarin heb ik geen duidelijke voorkeur. Ik heb grote bewondering voor de Impressionisten, maar ook voor de Hollandse meesters in de zeventiende eeuw en daarnaast voor de Art Nouveau – de Jugendstil”.
Ad werkt vrij en ook in opdracht, maakt werk voor particulieren en overheid. Schilderijen, grafiek, plastieken in brons – ook monumentaal. Hij heeft zijn werk geëxposeerd in Nederland, België, Duitsland, de Verenigde Staten en Zweden. De meeste Doesburgers kennen het werk van Ad van den Brink via het beeldengroepje van zijn hand in het plantsoen bij de stoombootkade aan de Contre Escarpe. “De laatste jaren hebben mijn creaties op de ene of de andere wijze altijd te maken met de mens en de relaties tussen mensen als individu en als groep. Vooral de betrekkingen tussen de diverse generaties hebben mijn bijzondere belangstelling.”
“Eerlijk gezegd vind ik het schilderen nog steeds het mooiste dat ik kan doen – en daarnaast klein beeldhouwwerk. Ik doe dat graag, werken met brons. Ooit heb ik een hele reeks beelden gemaakt die opgesteld werden langs de HEK-weg; de Hengelo-Enschedese Kunstweg die begint in Hengelo Gelderland. Dat waren wel forse plastieken: zo’n twee meter hoog. Het is wel sneu dan veel van die beelden het slachtoffer zijn geworden van brons-diefstallen.”

Terug naar de jaren tachtig : „We spraken af dat D’Art elke eerste zondag van de maand als manifestatie zou plaatsvinden, want we wilden het publiek kennis laten maken met onze beeldende kunst.” Ad werd in die jaren bestuurslid van Doesburgs Goed, een stichting die de promotie van Doesburg in het algemeen bevorderde. “We merkten na een paar jaar dat de opzet van D’Art wat aangepast moest worden. We hebben de aanpak gewijzigd en een nieuwe naam bedacht : de Culturele Route. Het werd veel breder van opzet – niet alleen met beeldende kunst, maar ook met muziek, gedichten en museale tentoonstellingen”.
En ook met wat Ad van den Brink zelf noemt: toegepaste kunst. Dat is kunst die ten dienste staat van bijvoorbeeld architectuur of omgeving – eigenlijk ten dienste van allerlei zaken en die niet zozeer een uiting op zichzelf is en geen vrij op zichzelf staand kunstwerk vormt.
Al die maatregelen en ideeën moesten meehelpen de maandelijkse kunstmanifestatie laagdrempeliger te maken. Daar zijn de organisatoren uitstekend in geslaagd. Elke eerste zondag van de maand vinden honderden belangstellenden de weg naar de monumentale binnenstad van Doesburg. “Dat gebeurt soms omdat men heel gericht op zoek is naar een bepaald kunstobject of een bepaalde muziekuitvoering wil bijwonen, maar ook vaak uit algemeen recreatief oogpunt : het is een prima aanleiding om eens naar een van de aardigste steden van ons land te gaan.”

De deelnemers van de Culturele Zondag hebben op 2 februari hun deuren weer open staan van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis en de route is verkrijgbaar bij de VVV en de deelnemers.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.