Home / Doesburg / Reünie Blikfabriek Doesburg

Reünie Blikfabriek Doesburg

DOESBURG – Het was één van de meest toonaangevende bedrijven in de geschiedenis, Verenigde Blikfabrieken (Verblifa), later Thomassen & Drijver – Verblifa (TDV), White Cap en Impress te Doesburg. In de jaren vijftig was het zelfs de grootste werkgever van de stad. Helaas is het bedrijf in 2010 gesloten. Op 12 april wordt een reünie gehouden voor iedereen die hier werkzaam was.

De NV Verenigde Blikfabrieken kwam tot stand op 23 september 1912 uit een fusie tussen de firma Verwer met fabrieken in Krommenie en Utrecht en de fa. Woud en Schaap met fabrieken in Krommenie, Weesp en Amsterdam. In latere jaren voegden andere bedrijven zich bij de NV, in 1950 sloot Doesburg zich aan. Voordat er in Doesburg producten van blik werden vervaardigd, werden daar producten gemaakt in de ijzersector, zoals reclameplaten, kwatta-automaten, brievenbussen, beplating voor benzinepompen, kachels en divers materiaal voor het leger.
Vanaf 1961 begon in Doesburg de blikproductie en verdween de ijzersector. Al wat maar mogelijk was, werd vervaardigd uit blik. Doesburg ontwikkelde een specialiteit in het dieptrekken van blik. Zo werd de spuitbus uit één stuk plaat getrokken met opeenvolgende bewerkingen in een meerslagenpers en werden in één klap visblikjes gestampt.
In maart 1965 vindt er een fusie plaats tussen Verblifa en Thomassen & Drijver uit Deventer en wordt de naam Thomassen & Drijver – Verblifa, kortweg TDV. Hierbij sluiten de fabrieken Oudenbosch en Verblifa Delft, de productie van Delft komt deels naar Doesburg. In 1969 sluiten meer vestigingen en krijgt Doesburg de productie van sigarendozen en luxe trommels en die van vierkante en rechthoekige bussen erbij. In de jaren zeventig start men met het maken van deksels voor glazen potten, onder andere voor Hak. In die tijd heeft het bedrijf zo’n vierhonderd werknemers in de vijfploegendienst.
Eind jaren tachtig verandert er veel. Bij een grote reorganisatie in 1987 sluiten de bussenafdelingen en de stamperij. Doesburg richt zich nu vooral op de productie van glassluitingen en sigarendozen. Het bedrijf behoort al sinds 1970 tot de Continental Can Company Inc., dat in 1991 wordt overgenomen door VIAG. In 1997 wordt het bedrijf opgesplitst en geïntegreerd in het metaalverpakkingsconcern Impress Group BV, waarbij voor Doesburg alleen de sigarendozenproductie overblijft. De gebouwen worden verkocht aan het transportbedrijf ROTRA. Als de productie in 2010 naar het bedrijf in Deventer wordt verplaatst, komt er een einde aan een bewogen geschiedenis van de blikverpakkingsindustrie in Doesburg.

Reeds in de zestig jaren was er de mogelijkheid tot het ontwikkelen van technische kennis en vaardigheden met de oprichting van de Bemetel, een school voor het opleiden van vakmensen met een landelijk erkend diploma. Door mensen rondom Doesburg werd graag in de fabriek gewerkt, het was er schoon en droog werken, maar ook vanwege de aandacht die er was voor de werknemer. Stond het bedrijf in de beginjaren bekend als de vingertjesfabriek – door de vele ongelukken die soms een vinger of erger kostten – al heel vlug werd de veiligheid tot een heel hoog niveau opgeschroefd.
Veel mensen hebben met plezier gewerkt bij TDV, White Cap en Impress. Theo Derks, Frans Hofman en Rob Harmsen hebben het initiatief genomen om een reünie te organiseren. Zij hebben al zo’n vijfhonderd oud-werknemers achterhaald en de reacties zijn enthousiast. Velen hebben een goed gevoel hebben overgehouden aan de tijd dat zij bij het bedrijf hebben gewerkt en hebben er wel zin in om nog eens met oud – collega’s de herinneringen van toen op te halen.

Wie nog niet is benaderd, en dat moeten nog zo’n 150 tot 200 mensen zijn, kan contact opnemen met Frans Hofman, liefst per e-mail fhofman@planet.nl, maar bellen kan ook, tel. 0313 – 47 12 89 of 06 – 2216 9533, e-mail: het liefst per e-mail, maar bellen is ook goed.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.