Home / Regio / PvdA: Gevaarlijke treinen niet door steden en dorpen

PvdA: Gevaarlijke treinen niet door steden en dorpen

REGIO – De PvdA wil zo veel mogelijk voorkomen dat er door de verminderde capaciteit op de Betuwelijn treinen met giftige en brandbare stoffen door steden als Dordrecht, Tilburg, Breda en Zutphen, Deventer en Hengelo gaan rijden. Doordat de Betuwelijn tot 2022 vanwege spoorwerkzaamheden in Duitsland minder capaciteit heeft, verplaatst het goederenvervoer zich gedeeltelijk naar andere spoorlijnen. Wat de PvdA betreft gaan in ieder geval alle risicovolle transporten nog steeds over de Betuwelijn. De partij wil daarnaast de overlast tot een minimum beperken door met slimme planningen de overgebleven capaciteit op de Betuwelijn maximaal te benutten.

Tot 2022 wordt er gewerkt aan het doortrekken van de Betuwelijn in Duitsland. Dat kan voor omwonenden van de Brabantroute, de IJssellijn en de Twentelijn leiden tot extra overlast. PvdA Tweede Kamerlid Duco Hoogland: “De omwonenden hebben al genoeg overlast en risico van de spoorlijnen. De regering moet zorgen dat het gevaar en de overlast niet nog groter worden. Want voor de PvdA staan veiligheid en leefbaarheid voorop.”
De PvdA wil daarom ten eerste dat gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk via de Betuweroute vervoerd blijven worden, en niet dwars door de steden van Brabant en Overijssel. Ten tweede wordt er niet iedere week even intensief gewerkt aan het spoor in Duitsland, en kunnen er met een slimme planning meer treinen toch over de Betuwelijn worden gestuurd. Ten derde wil de PvdA dat de Nederlandse regering gaat overleggen met Duitsland om treinen zo om te leiden dat de overlast tot een minimum beperkt blijft. De Kamer debatteert woensdag hierover met staatssecretaris Mansveld.

 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.