Home / Velp / Velpsche Woudloopers vieren lustrum met reünie

Velpsche Woudloopers vieren lustrum met reünie

VELP – De officiële bevestiging van de oprichting is gedateerd; 6 maart 1919. Dat is binnenkort 95 jaar geleden. In die tijd was Scouting nog niet voor iedereen weggelegd. Het ledenbestand vertegenwoordigde veel mensen uit de hogere lagen van de maatschappij. Ter gelegenheid van het lustrum, wordt in september een reünie gehouden.

Na 1945 is verandering gekomen in het ledenbestand: iedereen was welkom. Verder zijn veel scoutinggroepen tegenwoordig gemengd (jongens en meiden samen). De Velpsche Woudloopers draaide al eind jaren 80 gemengd en dit werd nog eens benadrukt door de fusie, begin jaren ‘90, met de meisjes Scoutinggroep de Olmen (oprichting 1928). Waarna zij verder gingen onder de naam Velpsche Woudloopers en de Olmen. De groep telt momenteel ongeveer 75 leden.

De eerste Scoutingactiviteiten van de Velpsche Woudloopers vonden plaats op de zolder van de Van Lennepswatermolen aan de Beekstraat in Velp.
Door gebrek aan Scoutinggroepen in de wijde omgeving kwamen veel jongens uit Arnhem en Rheden naar Velp. Deze bijeenkomsten vonden vermoedelijk al plaats in het toen nieuwe clubhuis de Blidestede aan de Kluizenaarsweg. De Duitse bezetters besloten hierop voortzetting van iedere Scoutingactiviteit te verbieden. De Velpsche Woudloopers raakten al hun bezittingen kwijt en kon alleen nog in het geheim in kleine bijeenkomsten bij elkaar komen.

Na de oorlog namen de Velpsche Woudloopers hun intrek in hun oude clubhuis aan de Kluizenaarsweg in Velp, vlak bij het oude clubhuis van de Scoutinggroep voor meisjes, De Olmen. Echter op deze plaats moest het waterwingebied uitbreiden en het gebouw de Blidestede moest weer ontruimd worden, echter dit keer ook gesloopt.

In de jaren 50 werd begonnen met de bouw van een nieuw troephuis, dat nu nog in gebruik is. Het gebouw Pax Hill (vredige heuvel). Dit was oorspronkelijk bedoeld als een bouwpakket tropenhuis, klaar om getransporteerd te worden naar het voormalig Nederlands-Indië. Het gebouw werd destijds aan de groep, nadat het gebouw geen bestemming kon krijgen in het onafhankelijk geworden Indonesië, geschonken door de Meteoor uit Rheden.

De groep is in de jaren 90 gefuseerd met de meisjesgroep De Olmen en is nog steeds springlevend.

Natuurlijk zal de Scoutinggroep het 86 jarig bestaan van de Olmen en het 95 jarig bestaan van de Velpsche Woudloopers vieren. Er zullen voor de groep zelf en reünisten tal van activiteiten georganiseerd worden. Voor de reünie is de groep op zoek naar reünisten van zowel de Olmen als de Woudloopers. De groep verzoekt oud-leden zich op te geven voor de reünie maar ook om deel te nemen aan de organisatie van de reünie. Dit kan door mee te denken en wellicht ook handen uit de mouwen te steken. Dit laatste kan ook betekenen actief andere reünisten te benaderen voor de reünie. Op zondag 21 september 2014 zal de reünie plaats vinden. Oud-leden van Woudloopers als ook de Olmen kunnen zich opgeven via het mailadres; reunie@scoutingvelp.nl of door te bellen naar de heer Johan Thijsse, 026-7023716.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.