Home / Doesburg / Drietal wil Doesburg een muziektent teruggeven

Drietal wil Doesburg een muziektent teruggeven

DOESBURG – Een stille zondagochtend in het park. Een zwoele zomeravond. In de verte klinkt een harmonie-orkest. ‘Bloasmuziek.’ We kunnen ons er allemaal wel een voorstelling bij maken. Ooit was het heel gewoon dat steden en dorpen er hun eigen plek voor hadden. Maar ergens in de afgelopen vijftig jaar zijn ze goeddeels verdwenen.

De muziektenten en kiosken van Nederland. En met het verdwijnen van de muziektent ging ook een stuk van de volkscultuur verloren.

Het was met die gedachte in het achterhoofd dat Edward den Doop, Jaap Geurtsen en Theo Maas, drie muzikale musketiers in het Doesburgse, enige maanden geleden op het stadhuis in Doesburg hun plannen kenbaar maakten om de Doesburgse muziektent te laten herrijzen. Wat de drie initiatiefnemers voor ogen staat is de bouw van een nieuwe muziektent in het Doesburgse Irenepark. Een muziektent die het hedendaagse equivalent moet worden van die muziektent van vroeger.

De muziektent was vroeger, behalve de plek waar de plaatselijke harmonie of fanfare zijn uitvoeringen gaf, ook een ontmoetingsplek, een plaats in dorp of stad waar mensen bij elkaar kwamen. Voor de muziek, of gewoon voor een praatje. De muziektent was een rustpunt in de stad. De centrale plaats op het plein, of de vertrouwde plek in het park.
Ook Doesburg had zo’n plek, de muziektent in het Ireneplantsoen. Veel inwoners van Doesburg kunnen zich nog goed herinneren hoe het was. Concerten van De Voormalige, schooltoneelvoorstellingen, en bijvoorbeeld het 50-jarig jubileum van pastoor Uijttewaal; als er wat te doen was was de muziektent vaak de plaats van handeling. Die oude muziektent is niet meer, maar de herinneringen eraan zijn nog levendig, en in gesprekken tussen Doesburgers wordt nog regelmatig met nostalgische gevoelens teruggekeken op hoe het ooit was.
Als het aan de initiatiefnemers ligt, wordt die herinnering weer werkelijkheid in Ireneplantsoen. Het moet een plek worden waar in het Doesburg van de 21e eeuw ruimte is voor muziek, theater en dans, een plek waar de Doesburgse scholen en verenigingen terecht kunnen voor hun uitvoeringen. Een plaats ook waar iets terugkomt van de rust en de vanzelfsprekendheid die spreekt uit de sfeervolle zwartwit-foto’s van de oude muziektent. Maar bovenal moet de nieuwe muziektent een plaats worden waar Doesburg kan doen waar de stad goed in is: bij elkaar komen als er iets te vieren is, elkaar opzoeken als er iets bijzonders is.

Den Doop, Geurtsen en Maas willen proberen om de nieuwe muziektent van de grond te krijgen met de medewerking van de Doesburgse gemeenschap. Dat betekent dat in eerste instantie niet wordt gekeken naar financiële ondersteuning door de gemeente. De gemeente is wel nodig als er een bestemmingsplan moet worden gewijzigd, of als er vergunningen nodig zijn. De volgende stap die het drietal gaat nemen is daarom een principeverzoek aan B&W van Doesburg. Dat zit in de pen en wordt de komende week bij de gemeente ingediend. De drie initiatiefnemers hopen en vertrouwen op ondersteuning van hun plan door de Doesburgse bevolking. Er wordt gewerkt aan een website, www.muziektentdoesburg.nl. Daar kan Doesburg laten horen wat het er van vindt. Suggesties, reacties en vragen: info@muziektentdoesburg.nl.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.