Home / Doesburg / Nonnen vertrekken uit Doesburg

Nonnen vertrekken uit Doesburg

DOESBURG – Een Eucharistieviering op 21 januari in de kapel bij het Zorgcentrum voor ouderen is het officiële einde van het werk van de Franciscanessen van de H. Elisabeth in Doesburg. Zuster Agnes van der Meer was dertig jaar lang een vertrouwde verschijning binnen Doesburg. Hiermee komt een einde aan een lange geschiedenis van de werkzaamheden van de congregatie van deze religieuzen. “Doesburg is een mooi en gezellig stadje, compact en de mensen gaan hier goed met elkaar om”, vertelt zuster Agnes.

In 1880 is de congregatie van de Franciscanessen van de H. Elisabeth te Breda opgericht door bisschop Henricus van Beek. Hij ontdekte dat er wel verpleging mogelijk was voor mensen in ziekenhuizen en particulier voor mensen die het konden betalen. Voor armen en mensen die thuis moesten blijven, was er geen verpleegzorg beschikbaar. Zes vrouwen namen het op zich om uit religieuze motieven de thuisverpleging te starten: het verplegen van zieken, soms dag en nacht en voor langere tijd, bij de mensen thuis.
De Nederlandse congregatie is in een afbouwfase. In 2008 leefden er in Nederland nog 44 zusters. Op dit moment telt de congregatie nog 24 leden die allen op hoge leeftijd zijn. De meesten van hen bewonen appartementen in huize Valkenhove in het centrum van Breda. . In februari vertrekt ook Agnes naar haar medezusters in Breda, waar zij op 76-jarige leeftijd toch één van de jongsten is. “Er gaat niet veel voor me veranderen”, aldus Agnes. “Net als we in Doesburg ook deden, bidden we in het klooster op tijd, prediken we en eten we met elkaar. Het enige verschil is dat je dat in het klooster in een beschermde omgeving doet.”

In 1897 werkten de zusters van deze congregatie al in Doesburg of omgeving. De toenmalige pastoor Reyers van Doesburg was in elk geval op de hoogte van het werk van ‘de postzusters’, zoals de Franciscanessen van de H. Elisabeth toen genoemd werden vanwege hun manier van werken: posten bij de zieke. In die tijd was de rivaliteit tussen protestanten en katholieken dusdanig dat de pastoor met lede ogen zag dat er diaconessen vanuit Den Haag zich in Doesburg vestigden om onder leiding van de dominee een diaconessenhuis te openen. Op verzoek van de pastoor heeft de congregatie zich in mei 1899 ook in Doesburg gevestigd in de Bresstraat om daar de leiding op zich te nemen over een gesticht ‘voor de verzorging der armen en vrijwillige bestedelingen’ en ten behoeve van de thuisverpleging.

In dit nieuwe Huize St. Elisabeth hebben ook de laatste Franciscanessen van de H. Elisabeth, Alphonsina Postma en Agnes van der Meer, zich met hart en ziel aan de zorg voor de bewoners gewijd. De leiding van het zorgcentrum was in handen van de zusters tot 1979, toen zuster Cyrilla Horsten haar functie overdroeg aan een lekendirecteur.
Vanaf 1982 had zuster Agnes vijftien jaar gewerkt als hoofd verpleging en verzorging, toen zij in 1997 als laatste religieuze zuster afscheid nam van het Zorgcentrum Huize St. Elisabeth. Ondertussen is men in het zorgcentrum aan een grote renovatie begonnen.
De zorg voor de kapel die aan het centrum-voor-wonen-en-zorg is verbonden, bleef in handen van de zusters. Vele bewoners van het zorgcentrum en andere parochianen uit stad en omgeving bezochten de kapel om aan vieringen deel te nemen. Na de laatste viering op 21 januari is een begin gemaakt aan de ontruiming van de kapel.
Vanaf hun pensionering als verpleegkundige hebben beide zusters zich alle jaren vanuit hun huisjes in de Kloosterstraat als vrijwilligster ingezet voor het bejaarden- en parochiewerk.
Na vijftig jaar Doesburgse te zijn geweest, is zuster Alphonsina eind september 2013 naar Breda verhuisd. Medio februari zal zuster Agnes na dertig jaar het vertrouwde Doesburg verlaten om ook te midden van haar medezusters in Breda te gaan wonen.
Het afscheid is voor deze zusters, voor heel de congregatie en voor de (oudere) bewoners van Doesburg een bijzonder moment zijn in de meer dan 100-jarige geschiedenis van oprechte wederzijdse belangstelling en steun. – Foto Lotte Bienias.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.