Home / Doesburg / Tiende en laatste extravagantendag in Doesburg

Tiende en laatste extravagantendag in Doesburg

DOESBURG – Met een lach en een traan presenteren de extravaganten van filmhuis Doesburg zondag voor de laatste keer een mooi programma. Zeven jaar lang stond de dag in het teken van een bepaald land. Op de eerste dag in 2004 stond de Italiaanse film in twee delen centraal: la meglio gioventù.

De inzet van overige vrijwilligers, die een steentje bijdroegen door een ovenschotel, salades of pasta mee te nemen, werd enorm gewaardeerd door het publiek en er werd zelfs door een gast rondgegaan met de pet. Een stimulans voor de organisatoren om deze mooie dag in ere te houden. Er volgde een dag met een Russisch, Chinees, Nederlands, Frans en Zuid-Amerikaans tintje. De maaltijd werd uitgebreider en er kwamen heerlijke lekkernijen afgestemd op de sfeer van de film. Veel voorbereiding en een enorme tijdrovende klus, waardoor er nauwelijks tijd over bleef om zelf van de dag te genieten. Besloten werd om deze dag nog één keer samen te vieren met films uit Roemenië, Transsylvanië en een stukje Polen. Deze samenvoeging resulteerde in het thema ‘Onder de Karpaten’.

Een nieuw team van vrijwilligers besloot deze traditie voort te zetten, dankzij hulp van Marco en Yvonne Derksen van Kookstudio 75 uit Nieuw-Wehl. De afgelopen twee jaar werd er onder hun enthousiaste begeleiding druk gekookt en werd op de dag zelf alles heerlijk warm opgediend. Ook wat het thema betreft werd een nieuwe weg ingeslagen. Na stil te hebben gestaan bij de insectenwereld en de vogeltrek, ‘ja natuurlijk’, ging het publiek ‘met ons in zee’. Twee gezellige extravaganten-dagen met een enthousiast publiek, maar met een teruglopend aantal bezoekers.
“Inmiddels zijn we bijna tien jaar later en is niet alleen het publiek, maar zijn ook de vrijwilligers tien jaar ouder. Het doel om “quitte” te spelen werd bemoeilijkt door de economische crisis. Iedereen kan zijn geld maar één keer uitgeven”, aldus de organisatie.

Vorig jaar besloot het extravaganten-team de tien jaar vol te maken en dan te stoppen. Dat wil echter niet zeggen dat het filmhuis indommelt, integendeel! “We blijven actief om mooie arthouse films te vertonen en van tijd tot tijd onze bezoekers te verwennen met iets extra’s.”

Na uitstapjes naar de natuur en de zee blijven we tijdens de komende extravagantendag dicht bij onszelf. Tot slot een spetterend feest met toeters en bellen? Tja, het had gekund, ware het niet dat onze smaken verschillen en niet iedereen van een hoempapa orkest houdt. Over humor valt ook te twisten. De één ligt dubbel van het lachen bij een simpele grap en de ander snapt er de lol niet van. Gekozen werd uiteindelijk voor een gevoel: vriendschap en warmte, iets waar we allemaal behoefte aan hebben. “Ook bij de laatste extravagantendag willen we onze gasten trakteren en willen we niet verklappen welke films we gaan vertonen. Anders is de verrassing eraf en gaat iedereen thuis nieuwsgierig de trailers bekijken of de films wel leuk genoeg zijn.”
Zondag 26 januari begint deze speciale filmdag om 13.00 uur en eindigt om ongeveer 21.00 uur. Aanmelden kan helaas niet meer. Contactpersoon van de organisatie is: Hans Mulié, e-mail: hans.mulie@planet.nl.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.