Home / Rozendaal / PAK geen voorstander van referendum locatiekeuze Dorpsschool

PAK geen voorstander van referendum locatiekeuze Dorpsschool

ROZENDAAL – Bij de commissievergadering van 17 december hield inwoner van Rozendaal Emile van der Hout een pleidooi voor een referendum rondom de locatiekeuze van de Dorpsschool. Het PAK Rozendaal beloofde toen serieus naar dit voorstel te kijken. Hiervoor heeft de partij informatie ingewonnen bij derden en een gesprek met Van der Hout gevoerd. Uiteindelijk kwam PAK tot de conclusie geen voorstander te zijn van een referendum locatiekeuze Dorpsschool.

Dat heeft meerdere redenen. Een referendum heeft als nadeel dat het de tegenstellingen binnen een kleine dorpsgemeenschap op scherp zet. Het PAK is daar geen voorstander van. Liever gaan zij vroegtijdig met de betrokkenen in gesprek om zo de argumenten van voor- en tegenstanders te horen en op basis daarvan tot een gewogen oordeel te komen.
Ook vindt het PAK het nu nog onmogelijk om een referendumvraag te stellen. Als voorbeeld noemen zij de vraag Bent u voor de school bij de Bremlaan? Dit vindt het PAK een te eenzijdige vraag en biedt geen oplossing voor het wegnemen van de verdeeldheid in het dorp. Ook een vraag waarbij de voorkeur tussen meerdere locaties wordt gevraagd, vinden zij niet geschikt voor een referendum. Welke locaties moet je dan wel/niet meenemen: Bremlaan, De Del 2, Steenhoek en/of nog andere locaties die in het voortraject zijn genoemd? En bij welke stembusuitslag is bij een meerkeuzevraag sprake van een echte ‘winnaar’?
PAK heeft van meet af aan forse kritiek gehad op het gevoerde proces rondom de locatiekeuze van de school. De partij heeft ook concrete voorstellen (moties) ingediend om bijvoorbeeld de Steenhoek mee te nemen in de vergelijkende locatiestudie. Deze voorstellen zijn door een meerderheid in de gemeenteraad afgewezen. Hoewel het PAK het met de inhoud van de raadsvoorstellen niet eens is, zijn wel van mening dat er democratisch besloten is en dat respecteren zij.
Een referendum is volgens het PAK ook niet geschikt om het gelopen proces van de locatiekeuze te corrigeren. Dit laat onverlet dat bewoners een besluit van de gemeenteraad ter toetsing aan de Raad van de State kunnen voorleggen.
Als vierde punt is het op dit moment wettelijk niet toegestaan om als gemeente een besluitvormend referendum te organiseren. Een adviserend referendum is wel mogelijk, maar daarvoor moet de gemeente dan eerst een verordening opstellen. Het is praktisch niet mogelijk om nog voor de verkiezing op 19 maart zo’n verordening vast te stellen én een referendum te organiseren.
 

Lees ook

Afscheid van een bijzondere juf

ROZENDAAL – Veel basisscholen kennen het fenomeen. Zo’n juf die met de school vervlochten lijkt. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.