Home / Velp / Gezellig druk bij vertoning Velpse historische film van het Raskonijn

Gezellig druk bij vertoning Velpse historische film van het Raskonijn

VELP – Op 8 augustus 1918 werd in Velp, in de kapperszaak van J. Kamerbeek, de eerste aanzet gegeven voor de oprichting van het Raskonijn. De toenmalige baron W.F.T. van Pallandt van Rozendaal vertelde onder het knippen, dat hij van vakantie in Zwitserland konijnen had meegenomen van het ras Hollanders. De heer Kamerbeek , zelf ook enthousiast konijnenhouder, besprak dit met een andere fokker, de heer C. Van Engelenburg, en zo werd, samen met baron van Pallandt besloten tot de oprichting van het Raskonijn. 75 jaar later werd de jubileum film van de vereniging uit 1938 vertoond bij boekhandel Jansen en de Feijter aan de Emmastraat in Velp. Ongeveer 45 mensen bezochten de vertoning op groot doek. De oorspronkelijk vier films zijn ook te zien via de site van Gelders Archief. De heer G. Blaauw van de audiovisuele afdeling van het archief was ook aanwezig om technische vragen over de film te kunnen beantwoorden. Waarschijnlijk heeft de avond zelfs een nog niet bekende film over Ellecom opgeleverd. Tijdens de film herkende menigeen familieleden of raakte men enthousiast over de Velpse verenigingseelden uit 1938. Tijdens de pauze werd er veel gesproken over oud Velp en de bewoners van destijds. Onder het genot van een drankje of een kopje koffie werd deel twee van de film verder gekeken. Ook de heer D. van Asperen, voorzitter van de fusievereniging van het Raskonijn, Nut en Sport uit Rheden en Ons Genoegen uit Dieren, nu Klein Dieren Vereniging Velp was aanwezig. Hij had ook enkele voorwerpen voor de mini-tentoonstelling ter beschikking gesteld. Klein Dieren Vereniging Velp is hard op zoek naar nieuwe leden. De vereniging heeft expertise in huis over o.a. konijnen en kan ondersteunen bij het zorgen van nakomelingen van speciale rassen. Het is dan ook niet verkeerd bij het aanschaffen van konijnen contact te hebben met de vereniging. De vereniging valt onder de koepel van de landelijke organisatie, Klein Dieren Liefhebbers Nederland. In 2015 bestaat de fusievereniging 20 jaar en hoopt met de dieren weer een jubileumtentoonstelling te kunnen houden. Om dit te kunnen realiseren heeft de vereniging o.a. leden nodig. Lijkt het u leuk eens wet meer te weten te komen of om lid te worden van een van de, van oorsprong, oudste verenigingen van Velp, kan contact opnemen met de heer D. Van Asperen, 026-3635918 of mail; dvanasperen@zonnet.nl

 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.