Ambities dorp Rheden in kaart gebracht voor structuurvisie

DE STEEG / RHEDEN – De gemeente Rheden werkt onder de noemer Mijn dorp van morgen aan een nieuwe structuurvisie voor elk dorp in de gemeente. In het voorjaar van 2013 is gestart met het dorp Rheden. Op 7 januari 2014 stemde het college in met een ambitiekaart, als onderdeel van de structuurvisie. Deze kaart bevat een ruimtelijk wensbeeld van het dorp.

De ambitiekaart is voortgekomen uit de sterkte-zwakte analyse voor het dorp Rheden. “We hebben nauw samengewerkt met betrokken partijen zoals het Rhedens Dorpsbelang, basisscholen, de bibliotheek, woningbouwcoöperaties, zorginstellingen, ondernemers, winkeliers en ondernemers in de recreatieve sector”, vertelt wethouder Ron König. Ook liet een Online panel van circa twintig personen hun mening horen. “Dat leverde toch mooie punten op.”
Het merendeel geeft aan dat Rheden een prettig dorp is om te wonen, maar er zijn zeker een aantal aandachtspunten. “In de naoorlogse wijk zit weinig differentiatie”, vertelt König. Vooral in Rheden-West zijn woningen te klein voor gezinnen en te groot voor alleenstaande ouderen.”
Rheden is met name een industrieel dorp. “Die bedrijvigheid die daarbij komt kijken, hoort bij het dorp en willen we ook zo houden. Maar om het wat minder stenig over te laten komen, mag er best wat meer groen aangelegd worden.”
Een ander aandachtspunt is het ‘kloppende dorpshart’. “Hoe kunnen we die terugkrijgen? Is een vraag die we uitvoerig met de recreatieve ondernemers bespreken”, legt de wethouder uit. De entrees in het dorp kunnen verbeterd worden, mooier worden gemaakt en ook zou de verbinding met Rhederlaag beter benut moeten worden. Daarnaast zijn het stimuleren van meer groen en het zichtbaar maken van bijzondere plekken als de begraafplaats ambities van de gemeente Rheden. De volledige ambitiekaart is te lezen op www.mijndorpvanmorgen.nl, onder het kopje projecten en dan documenten.
De komende periode worden de ambities van de gemeente teruggekoppeld aan dezelfde groepen; het panel, de ondernemers en de maatschappelijke organisaties. “Geef nog eens een reactie”, is de oproep van de wethouder.
Nadat de haalbaarheid is getoetst, wordt één en ander vertaald in een structuurvisie die voldoet aan alle wettelijke vereisten. Deze ligt vervolgens zes weken ter inzage. Naar verwachting zal dit in maart zijn. Na het verwerken van eventuele zienswijzen, neemt de gemeenteraad in het voorjaar van 2014 een besluit over de structuurvisie Mijn dorp van morgen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.