Dubbel onderscheiden

BRUMMEN – Henny en Jos Divendal uit Brummen kregen donderdag een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Niels Joosten. Het echtpaar is initiatiefnemer en oprichter van de Heimdall-tehuizen in Brummen. De Stichting Heimdall is een organisatie die aan volwassen mensen met een verstandelijke beperking een kleinschalige woon-, leef- en werkgemeenschap biedt met de daarbij behorende zorg.

Jos en Henny Divendal zijn bevlogen mensen, die er 24 uur per dag, 7 dagen per week zijn voor de bewoners van Heimdall. En dat al meer dan 25 jaar lang.
Mevrouw Divendal voelt het als een roeping zorg te verlenen aan zorgvragers. Ze is een bescheiden, maar hardwerkend en enthousiast mens. Zij geeft alle aandacht en op de persoon afgestemde begeleiding aan de bewoners die aan haar zorg zijn toevertrouwd en biedt hen een warme, huiselijke omgeving. Tevens is zij locatiemanager en belast met de organisatie van mensen met alleen dagopvang. Dit alles doet zij ondanks haar eigen chronische pijn en beperkte mobiliteit.

Jos Divendal is niet alleen oprichter van de stichting, maar bekleedt tot op heden de functie van bestuurder. Daarbij doet hij geheel zelfstandig en niet gehonoreerd de administratie van de stichting. Divendal heeft zorg hoog in het vaandel heeft staan en beschouwt hij het als een plicht dit pro deo te doen. Hij is ook altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen voor wat betreft de zorg.
Buiten het werk voor de stichting was en is de heer Divendal actief in diverse bestuurstaken bij maatschappelijke, religieuze en muzikale organisaties. Hij is vijf jaar voorzitter en bestuurslid geweest van de Cliëntenraad van zorginstelling Overkempe. Zo was hij in 1985 oprichter en bestuurder van de Christengemeenschap in Zutphen. Dit heeft hij ruim twintig jaar gedaan. Momenteel is hij administrateur van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Brummen. Ook heeft de heer Divendal een grote passie voor muziek. Hij is namelijk lid van Vocaal Ensemble Zutphen. Als zanger, maar daarbij is hij ook geruime tijd penningmeester geweest en verzorgt hij nu nog steeds de administratie van het koor. Vanaf 2005 is hij voorzitter van de Stichting Henrick Baderorgel (Walburgiskerk) te Zutphen. Daar laat hij zijn muzikale talent horen en zorgt hij tevens voor de contacten met de gemeente, het kerkbestuur, sponsors en organisten.

Het echtpaar Divendal begon met het verlenen van zorg in het eigen gezin. Buiten de zorg voor hun eigen kinderen, namen de twee ook de zorg van drie pleegkinderen met een lichamelijke en verstandelijke beperking op zich. Het was rond 1975 en al spoedig bleek dat er meer behoefte ontstond aan zorgverlening. Henny en Jos wilden hulp en onderdak bieden aan mensen met een beperking zonder familie.
Vanaf 1985 wordt de organisatie(vorm) geformaliseerd en ziet de Stichting Pleegzorg voor Volwassenen het levenslicht. Sinds 2007 is de stichting georganiseerd volgens het Raad van Toezichtmodel en krijgt het de naam Stichting Heimdall. Opgebouwd zonder subsidies maar met veel hulp van mensen die zich hierbij betrokken voelen. De behoefte aan uitbreiding is zo groot dat er inmiddels meerdere locaties zijn.
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.