Home / Velp / Kasteel Biljoen nog eenmaal open voor publiek

Kasteel Biljoen nog eenmaal open voor publiek

VELP – Deze maand is de restauratie van kasteel Biljoen afgerond en trekken de nieuwe bewoners, de familie Heersink, vanuit het Amerikaanse Alabama naar Biljoen in Velp. De familie zal het huis tot leven brengen en ondersteunt daarbij ruimhartig het werk van GLK om het landgoed in stand te houden en waar nodig te restaureren. In februari is er nog een unieke kans het gerestaureerde Biljoen te bezichtigen.

De afgelopen maanden is hard gewerkt op en om kasteel Biljoen. Het exterieur is geconserveerd, van hout- tot schilderwerk. Inmiddels is ook de laatste hand gelegd aan het interieur. Het beroemde stucwerk van Biljoen, onder andere in de stuczaal, werd schoongemaakt en de tapijten werden gerestaureerd. Vakschilders herstelden het schilderwerk. In het parkbos is onderhoud gepleegd aan cultuurhistorische objecten zoals natuurstenen vazen, gietijzeren hekken, en bruggen van staal en smeedijzer. Dankzij onder meer fondsen en een nalatenschap is een bedrag van ongeveer twee miljoen euro beschikbaar gesteld om het werk uit te voeren.
Na het overlijden van de laatste bewoner van Biljoen, heeft GLK het kasteel van de erfgenamen aangekocht. Door deze aankoop blijft het 162 hectare grote landgoed als eenheid behouden. Hiermee is aan de voorwaarde van de laatste bewoner voldaan, evenals aan de voorwaarde dat het kasteel bewoond moest blijven.

Met medewerking van de familie Heersink biedt Geldersch Landschap & Kasteelen haar donateurs op 15/16 februari en 22/23 februari de unieke kans om het volledig gerestaureerde kasteel Biljoen van binnen te bekijken. Ook de wandtapijten zijn dan weer teruggekeerd. Bezichtiging is op eigen gelegenheid (geen rondleidingen). In diverse kamers zijn medewerkers van GLK aanwezig om toelichting te geven.

Het kasteel is open van 10.00 tot 17.00 uur (laatste toegang om 16.00 uur). Ieder kwartier kan een groep van 25 personen naar binnen. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Dit is mogelijk vanaf dinsdag 7 januari via de website www.glk.nl/evenementen. Wees er snel bij, want vol = vol. Vergeet ook tijdens uw bezoek niet om uw donateurpasje mee te nemen!

Wilt u Biljoen bezoeken maar bent u nog geen donateur van Geldersch Landschap & Kasteelen? Meld u dan snel aan via www.glk.nl/word-donateur.

 

Informatie over het landgoed

Biljoen is een oud landgoed. Vanaf 1530 bouwde Karel van Egmond, hertog van Gelre, hier een kasteel. Biljoen is sindsdien geregeld verbouwd. Er zijn toch nog veel bijzondere bouw- en interieurelementen te zien. Ook de natuur van het landgoed is bijzonder. Er staan oude bomen. Er loopt een beek en er zijn veel waterpartijen met cascades. Er komen bijzondere en soms erg zeldzame plant- en diersoorten voor.

Het huis zoals we dat nu zien, kreeg in de tweede helft van de 17e eeuw vorm. De barokke klokvormige helmen op de torens zijn toen aangebracht. In de 18e eeuw veranderden het interieur en de tuinaanleg drastisch. De toenmalige eigenaar was geïnspireerd door een reis naar Italië. Vooral de grote zaal op de eerste verdieping getuigt hiervan. In de 19e eeuw zijn kleine veranderingen aan het kasteel aangebracht. Zo kwam er een entree in neorenaissance stijl onder een balkon. In 1867 werd het landgoed verkocht aan de Duitse industrieel Johann Heinrich Wilhelm Lüps. Drie generaties Lüps onderhielden het landgoed en kasteel zorgvuldig en het aantal veranderingen was beperkt

Op het voorplein staat een bouwhuis. Dat wordt meestal ‘koetshuis’ genoemd. Het is na een brand aan het eind van de 18e eeuw herbouwd en kreeg daarbij zijn huidige vorm met binnenplaats. Het uurwerk in het bouwhuis is van 1792. Het interieur is grotendeels ongewijzigd en bevat onder meer een compleet stalinterieur.
In het parkbos bevinden zich een ijskelder, verschillende monumentale 18e-eeuwse tuinvazen en tuinhekken. Bijzonder is een laat 19e-eeuws hondenhok op het voorplein waarin drie liggende wijnvaten de behuizing voor de honden vormen.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.