Aalderink prijst betrokkenheid

HENGELO – Traditiegetrouw hield de burgemeester van Bronckhorst tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op het gemeentehuis in Hengeloeen toespraak. Dat Henk Aalderink dat deed is opmerkelijk. De burgemeester van Bronckhorst is ongeneeslijk ziek. Maar zo lang hij het nog kan, wil hij niets liever dan zijn ambt uitvoeren. En hij durft ook vooruit te kijken. Misschien niet zozeer naar zijn eigen toekomst, maar wel naar die van zijn gemeente.

Gedwongen door bevolkingskrimp, een terugtredende Rijksoverheid en een economische crisis moest de gemeente op een nieuwe wijze beleid gaan maken. Aalderink: “Samen met onze inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven gingen we werken aan een toekomstbestendig Bronckhorst. Wat nieuw was is dat we als gemeente niet eerst zelf een notitie maakten, maar dat we ons kwetsbaar opstelden en aan u vroegen: Help ons! Herkent u zich in de ontwikkelingen die wij u voorleggen? Heeft u ideeën voor een Toekomstbestendig Bronckhorst? Wilt u zelf meewerken aan plannen die daarvoor nodig zijn? Een andere werkwijze, die best even wennen was voor alle partijen. De belangrijkste doelen: Ook na 2020 is wonen, werken en recreëren in Bronckhorst nog net zo als nu en als het kan beter; we kunnen de zorg bieden die gevraagd wordt én iedereen kan mee doen.”

Uit de discussies en mooie gesprekken die ontstonden werd volgens Aalderink in zijn terugblik duidelijk wat Bronckhorst als gemeente nog wel en niet meer gaan doen. “Ik ben ontzettend trots op de wijze waarop we zo de afgelopen twee jaar invulling hebben kunnen geven aan burgerparticipatie op het platteland, we lopen daarmee voorop in Nederland. Let wel: burgerparticipatie waar het Rijk overpraat is totaal anders dan de wijze waarop wij samen met inwoners, maatschappelijk middenveld en bedrijfsleven inmiddels hebben gerealiseerd. De centrale positie van de Dorpsbelangen-organisaties is hierbij van groot belang, zeker als we zien met welke inzet zij afgelopen jaren aan dit proces hebben bijgedragen.”

Aalderink blikte ook vooruit op de verkiezingen op 19 maart van dit jaar. “Het zijn verkiezingen die op een zeer spannend moment komen. Immers, we staan voor enorme veranderingen op het sociale domein! Zorg taken en de jeugdzorg worden gemeentelijke taken. Nog steeds worstelen we met de vraag welke taken worden dat nu precies en welke budgetten krijgen we daarbij? Kunnen we voor de ontvangen bedragen onze inwoners goed bedienen? Het zijn vragen die komende raadsperiode een belangrijke rol zullen spelen”, aldus Aalderink. “Deze nieuwe invulling vraagt ook om nieuwe samenwerkingsvormen met buurgemeenten en de Regio. Zowel gemeente als de partners moeten wennen aan nieuw rollen en verhoudingen. Wat houdt loslaten door de gemeente nu precies in? Welke ruimte krijgen initiatiefnemers en welke ondersteuning is vanuit de gemeente nodig? Dit zijn vragen die ook landelijk spelen. Gaandeweg moeten we hier met de raad, inwoners en organisaties een weg in zien te vinden.” – foto: Henk Teerink

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.