Burgemeester Niels Joosten heft glas op de kanjers

BRUMMEN – Niels Joosten hield maandag waarschijnlijk voor de laatste keer als de burgemeester van Brummen zijn nieuwjaarstoespraak. Hij is voorgedragen als de nieuwe eerste burger van Doetinchem. “Maar ik ga vanavond nog geen afscheid van u nemen”, zei hij. “Al zou het zomaar kunnen zijn dat zeer binnenkort de aanbeveling vanuit de Doetinchemse gemeenteraad, wordt omgezet in een Koninklijk besluit. Ik wacht dat eerst nog maar even rustig af. Daarna pas hoop ik u nog te mogen bedanken voor de geweldige tijd met u.”

De leidraad in de toespraak van de burgemeester waren de Brummense Kanjers. Dat zijn de inwoners van de gemeente die diezelfde gemeente op de kaart zetten. Topsporters, ondernemers en kunstenaars. Inwoners die inspireren. Zoals ook de inwoners van Oeken, die spontaan een actie begonnen voor de nabestaanden van een bij een brand omgekomen Polen. Of de mensen die spontaan in actie kwamen, toen na een brand in het centrum van Brummen drie jonge mensen alles kwijt waren geraakt.

Joosten stelde zich ook de vraag of Brummen zelfstandig moet blijven. “Moet de gemeente Brummen zelf over alle voorzieningen beschikken? Moet Brummen eigenlijk wel zelfstandig blijven? Het zijn vragen die in 2014 op de politiek agenda komen. In 2013 heeft de gemeenteraad drie varianten bezocht; een kleine gemeente die per sé zelfstandig wil blijven, drie gemeenten die zweren bij intensieve samenwerking en gemeenten die er voor gekozen hebben als één grote sterke gemeente verder te gaan. Na de verkiezingen gaat Brummen hierover in debat. Ik hoop zonder bemoeienis vanuit de provincie of Den Haag. Want samen met onze inwoners kunnen we hier zelf onze keuzes maken. Daar hebben we geen ‘hulp’ bij nodig.”

Joosten: “Uw opdracht was negen jaar geleden aan mij: Zet Brummen op de kaart. Maar waarom? U zet zelf Brummen op de kaart. Ik hoef alleen maar reclame te maken voor die kaart. Vanavond zet ik daarom graag een paar Brummense kanjers in de schijnwerpers”, en hij noemde filmmaker Ruben Smit uit Leuvenheim, hotelier Johan Agricola uit Brummen, schaatser Stefan Groothuis uit Empe, wielrenster Elis Ligtlee uit Eerbeek, vechtsporter Faldir Chahbari uit Brummen en schrijfster Agave Kruijssen uit Hall. Maar kanjers zijn ook de leerlingen en schooldammers van De Triangel uit Eerbeek: Tom Molenaar, Roy Lenderink, Mats Knoeff, Bas van Ooijen en Bas Preusterink.

2014 zal voor een groot deel in het teken staan van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart aanstaande. Joosten: “Zes partijen zullen om de gunst van de kiezer strijden maar naar ik hoop alleen met het zelfde doel; het beste voor u, het beste voor de gemeente Brummen. Ik hoop dat de aanwezige politici vooral goed luisteren naar onze kanjers. Dat zij de spirit zullen voelen om samen te werken en de kansen die deze prachtige gemeente heeft, samen met onze kanjers gaan uitvoeren. Want in 2014 zullen grote beslissingen genomen moeten worden.”

“De papierindustrie in Eerbeek zal speerpunt van beleid en werkgelegenheid moeten blijven.
De agrarisch sector moet volop de ruimte krijgen om zich voor te bereiden op de onmisbare positie in onze samenleving gelet op de voedselvoorziening. Import wordt steeds duurder, vervoer verbruikt onnodig veel dure energie dus hoe dichter bij huis geproduceerd hoe beter, dat is mijn stelling”, aldus de burgemeester. “En de gemeente Brummen kan, als de politiek bereid is daarvoor moeilijke keuzes te maken, echt inzetten op duurzame energieproductie. Ik hoop in nauwe samenwerking met de lokale energie-corporaties en alle inwoners. Het wordt nu echt tijd voor realisatie van grootschaliger zon-energieproductie en de plaatsing van windturbines. Al is het voor tijdelijk, zeg circa 30 jaar, we moeten nu onze verantwoordelijkheid nemen vind ik.”

Brummen is volgens Joosten een gemeente waar de jeugd toekomst heeft. Maar waar de jeugd ook wel heel erg lang op nieuwe ontmoetingsplekken moet wachten. “Ik hoop dat de Cruijff-courts of vergelijkbaar snel gerealiseerd kunnen worden, dat het JOC in Eerbeek wordt gemoderniseerd en ook Brummen eindelijk de voorziening krijgt waar zowel de jeugd als omwonenden blij van worden. Een mooi doel voor 2014 zo lijkt me.”

Lees hier de complete tekst van de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Niels Joosten: regiobodeonline.nl/nieuws/07-01-2014-08-55-brummen-nieuwjaarstoespraak-burgemeester-niels-joosten-2014/

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.